Statele UE au decis, joi seara, sa acorde Serbiei "statutul de candidat" la aderarea la Uniunea Europeana, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit AFP. Acest lucru inseamna ca un consens privind acordarea acestui statut pentru Serbia fost atins in unanimitate de catre statele membre UE, dupa ce Romania blocase in prealabil luarea unei hotarari in acest sens.

"Tarile membre ale Uniunii Europene au decis sa acorde Serbiei statutul de candidat" la aderarea in blocul comunitar, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, dupa prima zi a summitului european.

Serbia a obtinut, astfel, mult ravnitul statut de tara candidata la Uniunea Europeana, dupa ce liderii europeni au decis sa recompenseze Belgradul pentru eforturile sale de pace cu provincia independenta Kosovo si in urma arestarii lui Ratko Mladic, anunta AFP.

"Este vorba de o decizie istorica", a estimat un diplomat european, amintind ca, in urma cu 13 ani, Serbia era scena bombardamentelor NATO in razboiul cu Kosovo.

Odata cu sosirea sa la Bruxelles, presedintele roman Traian Basescu a anuntat ca renunta la obiectiile Romaniei in ceea ce priveste acordarea statutului de tara candidata la UE pentru Serbia, un compromis atins in urma negocierilor cu Belgradul.

Acest acord dintre Bucuresti si Belgrad garanteaza, in principal, respectarea drepturilor minoritatii romanesti din Serbia, evaluata la aproximativ 300.000 de persoane, insa prevede, totodata, asigurarea drepturilor minoritatii sarbe din Romania.

Apararea minoritatii romane din Serbia a fost avansata marti de Romania pentru a-si motiva obiectiile in ceea ce priveste semnarea documentelor favorabile Serbiei. Romania era singura tara membra a Uniunii Europene rezervata in luarea acestei decizii, care necesita unanimitatea.

Comisia Europeana s-a angajat, la randul sau, sa monitorizeze indeaproape "punerea in aplicare" a legislatiei sarbe privind protectia drepturilor minoritatilor, in cadrul viitoarelor discutii cu Belgradul.

Desi a obtinut statutul oficial de candidat, Serbia are de parcurs un drum lung pana la aderarea la Uniunea Europeana. In cel mai bun caz, Belgradul poate spera sa se alature Uniunii pana la sfarsitul acestui deceniu. Inca de la alegerea sa in fruntea statului, in 2004, Boris Tadic, un pro-european convins, a incercat constant sa sustina aderarea Serbiei la UE.

Presedintele sarb Boris Tadic saluta decizia UE

Presedintele Boris Tadic a salutat acordarea de catre Bruxelles a statutului de candidat la aderarea la UE pentru Serbia, afirmand ca aceasta decizie "deschide calea spre progres si prosperitate economica" pentru tara sa.

"Cetatenii Serbiei au fost nevoiti sa sustina greutatea reformelor efectuate pentru ca tara noastra sa se transforme intr-o societate democratica, in care drepturile omului si ale minoritatilor sunt respectate, iar valorile europene confirmate", a declarat Tadic intr-un comunicat, citat de AFP.

Cu toate acestea, el si-a avertizat compatriotii ca mai ramane inca "multa munca de facut in vederea lansarii negocierilor de aderare, urmatorul prag ce trebuie trecut pe drumul spre a deveni membru cu norma intreaga" al UE.

Astfel, Tadic a estimat ca politica sa a trecut "un test international". "Trebuie sa ne protejam cetatenii si sa ne aparam interesele nationale, sa contribuim la politica de reconciliere si sa avansam spre UE", a subliniat el.