Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a renuntat joi sa se opuna obtinerii, de catre Serbia, a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeana, ridicand astfel ultimul obstacol in acest sens, au declarat pentru AFP doua surse apropiate discutiilor.

UPDATE Intrebat de ziaristii sarbi, la sosirea la summitul liderilor europeni de la Bruxelles, daca "problema minoritatilor a fost rezolvata, Traian Basescu a raspuns: "Da".

Potrivit surselor citate, Bucurestiul a ajuns la un compromis cu Belgradul care garanteaza ca drepturile romanilor care traiesc in Serbia sunt aparate in mod corect.

"Basescu a anuntat ca (Romania) isi va da acordul" "deoarece cele doua parti s-au inteles in ceea ce priveste semnarea documentului privind drepturile minoritatilor", a declarat deputatul german conservator Elmar Brok, care a participat in timpul zilei la o reuniune la care a fost prezent si seful de stat roman.

La aceasta reuniune, care a avut loc la Bruxelles, au participat numerosi reprezentanti ai partidelor europene de dreapta, in preambulul summitului celor 27, care are loc in cursul serii de joi. Pentru acordarea statutului de tara candidata este necesar acordul unanim al statelor membre ale UE.

Dupa obtinerea acordului, vor fi deschise negocierile de aderare, un proces care va dura ani intregi dar, simbolic, obtinerea acestui statut reprezinta un avans semnificativ pentru aceasta tara care a fost teatrul a unsprezece saptamani de bombardamente ale NATO in timpul razboiului din Kosovo.

"Exista un acord", a confirmat pentru AFP o alta sursa apropiata discutiilor.

Pe langa acest acord bilateral dintre Bucuresti si Belgrad, Comisia Europeana s-a angajat sa urmareasca "indeaproape" aplicarea efectiva a drepturilor pentru minoritatea romana din Serbia, a precizat un diplomat.