Presedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a pronuntat vineri un violent rechizitoriu in Spania impotriva "celor care seamana discordie", in plina criza intre Madrid si liderii separatisti din Catalonia, relateaza AFP.

"Atunci cand unii seamana discordie, ignora cu buna stiinta legile, este necesar sa fie reamintita importanta statului de drept", a declarat Antonio Tajani intr-un discurs la Oviedo, in nordul Spaniei, unde Uniunea Europeana a primit Premiul Printesa de Asturias pentru Concordie, potrivit Agerpres.

"Nimeni in Uniunea Europeana nu isi imagineaza sa incalce legile care au fost adoptate de toti", a continuat el in fata regelui Spaniei care, ulterior, a denuntat o "tentativa inacceptabila de secesiune" a Cataloniei.

Majoritatea separatista din parlamentul regional de la Barcelona si guvernul catalan nu mai recunosc Curtea Constitutionala a Spaniei.

"A venit timpul sa ne reamintim, in aceste vremuri in care egoismele nationaliste inguste ies la suprafata (...), ca prosperitatea tuturor ii ajuta, de asemenea, pe cei care contribuie cel mai mult", a subliniat presedintele Parlamentului European intr-un discurs salutat cu ovatii in picioare.

Separatistii catalani sustin ca bogata lor regiune plateste prea multe impozite statului spaniol fara o compensatie echitabila.

"Noi nu ridicam granite intre europeni", a continuat Antonio Tajani. "De prea multe ori in trecut, perspectiva de a schimba granitele a fost prezentata ca un panaceu divin si s-a transformat intr-un haos infernal", a adaugat el.

"Exista in Europa populisti si nationalisti care cheltuiesc timp si bani pentru a ne diviza. Ar face mai bine sa actioneze pentru concordie", a mai spus liderul PE.

In interventia sa, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reamintit ca "statul de drept (...) ne permite sa traim impreuna, intr-o coexistenta armonioasa si in respectul diferentelor noastre".