Sutele de persoane care au intrat in ultimele saptamani in Canada, venind din SUA, sunt in primul rand refugiati, nu migranti, a declarat vineri reprezentantul in Canada al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), Jean-Nicolas Beuze, citat de AFP.

UNHCR a desfasurat o misiune la punctul de trecere a frontierei Lacolle, la circa 70 de kilometri la sud de Montreal, punctul terminus al rutei Roxham pe care sosesc in Canada familii intregi, doar cu bagajele pe care le pot duce mergand pe jos. Politia de frontiera si politia federala canadiana - Royal Mounted Police - si-au dat concursul.

Fara a prezenta cifre, Beuze afirma ca este vorba de refugiati deoarece acestia "nu vin in Canada neaparat pentru o viata mai buna, ci pur si simplu fiindca risca sa fie persecutati in tarile de origine". El a dat ca exemplu barbatii intre 18 si 35 de ani, care ar putea fi mobilizati in tarile lor si care nu vor sa aleaga intre armata si un grup armat de opozitie, scrie Agerpres.

Criteriile pentru obtinerea de azil sunt aproape identice in SUA si Canada, care au un acord bilateral potrivit caruia solicitantii de azil trebuie sa isi depuna cererea in prima tara din cele doua in care ajung. In ultima vreme insa, datorita ostilitatii administratiei americane conduse de presedintele Donald Trump fata de refugiati, multi prefera sa treaca clandestin in Canada si sa-si depuna cererile acolo, nu in Statele Unite.

Unii canadieni cer un control mai strict la frontiere, dar asta se intampla aproape peste tot in Europa si America de Nord si chiar in alte parti ale lumii, a aratat reprezentantul UNHCR.