Serviciile de informatii externe din Germania, BND, au spionat jurnalisti care lucreaza pentru presa straina, precum BBC, New York Times sau agentia de presa Reuters, scrie vineri saptamanalul german Der Spiegel, citat de News.ro.

BND a plasat, incepand din 1999, "cel putin 50 de numere de telefon, fax sau adrese de e-mail" ale jurnalistilor sau redactiilor pe liste pentru interceptare, scrie saptamanalul influent, potrivit unor fragmente din articolul ce va aparea integral sambata.

Publicatia nu a precizat daca serviciile de informatii germane continua si in prezent supravegherea.

Pe lista apar numerele de telefon ale "mai multor zeci" de jurnalisti care lucreaza pentru BBC in birourile de la Londra, in Afganistan si in redactia internationala BBC World, afirma Der Spiegel, citand documente pe care le-ar fi consultat jurnalistii sai.

"Suntem dezamagiti sa aflam aceste acuzatii", a declarat o purtatoare de cuvant a BBC. "Jurnalistii nostri trebuie sa fie in situatia de a actiona liber si in securitate, cu o protectie totala a surselor lor. Le cerem tuturor guvernelor sa respecte functionarea unei prese libere", a adaugat ea.

De asemenea, un numar de telefon inregistrat in Afganistan de New York Times a fost supraveghereat. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul telefoanelor mobile si satelitilor agentiei britanice de presa Reuters din Afganistan, Pakistan si Nigeria, noteaza AFP.