Puternicul sef al serviciilor de informatii turce (MIT), Hakan Fidan, isi pastreaza deocamdata functia, in ciuda numeroaselor "fisuri" in ceea ce priveste anticiparea tentativei esuate de lovitura de stat din 15 iulie, a anuntat sambata presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, intr-un interviu la postul France 24.

Recep Tayyip ErdoganFoto: tccb.gov.tr

Cei doi - Erdogan si Fidan - au avut vineri o intrevedere de doua ore la palatul prezidential din Ankara, prima de dupa puci. Apropiat al presedintelui, Hakan Fidan parea intr-o pozitie vulnerabila dupa esuarea puciului, mai multe inalte oficialitati, inclusiv Erdogan, remarcand absenta totala a informatiilor in primele ore ale puciului. Dar in timpul intalnirii, continuitatea sa la sefia MIT "nu a fost pusa sub semnul intrebarii", a declarat Erdogan la France 24, potrivit Agerpres.

"A existat o slabiciune in materie de informatii", a admis seful statului turc, care a recunoscut totodata ca acelasi lucru s-a intamplat si dupa atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA sau in cazul atacurilor succesive din Paris, fara ca aceasta sa duca la schimbarea sefilor serviciilor specializate. "In prezent, toti continua sa-si ocupe functiile", a subliniat Erdogan.

Nascut in 1968 la Ankara, fost subofiter in armata turca, Hakan Fidan este, de la sosirea sa in fruntea MIT, in 2010, in centrul tuturor dosarelor sensibile si ii raporteaza direct presedintelui turc. In 2012, Erdogan il descria astfel: "Este gardianul secretelor mele, gardianul secretelor statului".

Erdogan denunta "prejudecatile" Europei fata de Turcia

In interviul acordat sambata postului francez de televiziune France 24, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a raspuns criticilor statelor europene privind masurile de represiune adoptate in urma loviturii de stat esuate, reprosandu-le ca intretin "prejudecati" fata de Turcia, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Ei au prejudecati fata de Turcia si vor continua sa actioneze cu aceste prejudecati", a declarat seful statului turc. "Sunt 53 de ani de cand Europa ne lasa sa asteptam la usa sa", a adaugat el, conform afirmatiilor sale traduse in franceza de postul de televiziune.

Uniunea Europeana a atras atentia ca reintroducerea pedepsei cu moartea, evocata de Ankara imediat dupa puci, ar pune capat sperantelor Turciei de aderare la blocul comunitar.

"Daca poporul meu, tara mea, cere fara oprire pedeapsa cu moartea, daca reprezentantii poporului meu in parlament spun "da", imi pare rau, dar trebuie sa respect aceasta cerere", a raspuns Erdogan. "In democratii, suveranitatea apartine poporului", a adaugat el.

"Nicio alta tara nu a avut atat de suferit in timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, inclusiv in ceea ce priveste eliminarea vizelor" pentru cetatenii turci, a spus el, precizand ca Turcia a fost "mai bine plasata" decat majoritatea statelor care au obtinut aderarea.

In criza imigrantilor, "am servit ca scut pentru Europa", iar "ei au facut promisiuni si nu si-au tinut promisiunile", a mai afirmat Erdogan.