Prim ministrul turc, Ahmet Davutoglu, a declarat ca Ankara nu isi va cere scuze pentru doborarea unui avion de lupta rusesc la granita cu Siria, insa, a mai spus acesta, Moscova ar trebui sa isi reconsidere sanctiunile impuse, scrie The Guardian.

Ahmet Davutoglu a spus ca: "Protectia spatiului nostru aerian, a granitelor noastre, nu este doar un drept ci o datorie a guvernului meu si niciun premier sau presedinte turc ... nu isi va cere scuze pentru ca ne-am facut datoria."

Discutand luni, intr-o conferinta de presa cu seful NATO, Jens Stoltenberg, Davutoglu a mai adaugat ca spera ca "Rusia sa isi reconsidere masurile in interesul ambelor state", referinduse la sanctiunile pe care le-a impus Moscova dupa doborarea avionului saptamana trecuta.

"Daca parea Rusa vrea sa discute, noi suntem pregatiti; daca doresc mai multe informatii, noi suntem pregatiti; daca vor sa normalizeze relatiile; noi suntem pregatiti sa purtam tratative", a mai spus Davutoglu.

Davutoglu vorbea presei in timp ce Kremlunul a anuntat ca Vladimir Putin a respins invitatia de a se intalni cu omologul sau Turc, Recep Tayyip Erdogan, in contextul summitului pe tema climei de la Paris.

Stoltenberg a declarat ca in timp ce Turcia avea toate motivele de a-si apara spatiul aerian, ceea ce e important acum este evitarea accentuarii divergentelor. Aliatii cauta sa stabileasca un front comun - incluzand Rusia - impotriva luptatorilor ISIS din Siria si Irak.

"As considera binevenite eforturile Rusiei de a stabili o legatura cu Rusia pentru a reduce tensiunile... este impotrant sa ramanem calmi", a declarat Stoltenberg.

"Indemn Rusia sa joace un rol constructiv in Siria prin asaltara Statului Islamic, dusmanul nostru comun", a mai adaugat Stoltenberg, facand referire la criticile ridicare de tarile vestice la adresa Rusiei care ar fi atacat forte de opozitie siriene care s-au dovedit a nu apartinand ISIS.