In haosul provocat de explozia de cafeneaua Comptoir Voltaire, una dintre numeroasele tinte a;e atacurilor de la Paris de vinerea trecuta, un asistent medical aflat in zona a incercat sa ii ajute pe raniti. Printre ei se afla si un barbat intins intre scaunele si mesele rasturnate. Asistentul medical, David, l-a asezat cu fata in sus si a inceput sa il resusciteze. Insa cand i-a rupt tricoul pentru mai mult acces, David si-a dat seama ca ceea ce el a crezut initial ca este o explozie provocata de scurgeri de gaze era de fapt un atac terorist, iar el se afla cu mainile pe atacatorul inconstient, relateaza The Guardian.

Investigatorii in cafeneaua Comptoir VoltaireFoto: Captura RT

"Erau fire; unul alb, altul negru, unul rosu si unul portocaliu. Patru culori diferite. Am stiut din acel moment ca este un atacator sinucigas", povesteste David.

Barbatul pe care David a incercat sa il resusciteze era Brahim Abdeslam, unul dintre cei implicati in seria de atacuri teroriste din Paris in care si-au pierdut viata 130 de persoane in baruri, restaurante, un stadion si o sala de concerte. Nimeni in afara de Brahim Abdeslam nu a murit in cafeneaua Comptoir Voltaire.

Intr-un video realizat de un amator pot fi vazute, in fata cafenelei, doua persoane incercand sa resusciteze un barbat intins pe podea. Se crede ca unul dntre ei este David, cealalata persoana ramane necunoscuta.

In apropierea lor, o alta persoana ranita sta intinsa pe podea.

"Primul fir pe care l-am vazut era rosu. Cred ca era detonatorul. era ceva la capatul lui", povesteste David.

David isi mai aminteste ca, de indata de si-a dat seama ca persoana pe care incerca sa o salveze tocmai incercase sa il omore, la fata locului au ajuns si pompierii. Printre ei se afla si un pompier pe care asistentul medical il cunostea si caruia i-a spus ce stia.

"S-a uitat la mine si a inceput sa strige la toata lumea sa evacueze zona", spune David.

David, in varsta de 46, lucreaza la un spital din Paris. In acea vineri iesise cu un prieten sa cineze la cafeneaua Comptoir Voltaire. Explozia s-a produs cand chelnerita le aducea comanda.

"A fost o flacara puternica si apoi praf. Am crezut imediat ca e sistemul de incalzire. Am strigat 'taiati gazele'. S-a creat panica, oamenii au inceput sa alerge afara din cafenea… Am parasit zona in care se serveste mancarea si am iesit pe terasa", isi aminteste David.

A ajutat mai intai o femeie, apoi un tanar intins pe o masa, in stare constienta dar care sangera. O alta persoana l-a preluat pe acesta iar David s-a dus catre Abdeslam. “In acel moment nu m-am gandit ca e un atacator sinucigas, era un clent, ca noi toti ceilalti. am crezut ca este o explozie de gaze si ca a fost ranit”, povesteste asistentul medical.

David mai spune ca nu l-a vazut pe Abdeslam intrand in cafenea. Crede ca acesta statea la masa pe terasa unde a detonat bomba.

"Avea o rana mare intr-o parte, de circa 30 de cm. Cand ridici un tricou si vezi fire, stii ca acest lucru nu e normal", spune David.

Asistentul medical mai arata ca politia i-a spus ca bomba lui Abdeslam nu a explodat complet.

"M-am gandit (mai tarziu - n.red.) la cum l-am intins pe podea si l-am resuscitat. este un proces destul de viguros. Prin simplul fapt ca faceam asta, as fi putut si eu sa mor", incheie David.