Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au avut miercuri o convorbire telefonica, ei reiterand faptul ca nu va avea loc o relaxare a sanctiunilor impuse Rusiei, ca urmare a sprijinului oferit separatistilor din estul Ucrainei, pana cand Moscova nu-si va respecta toate angajamentele din acordul de incetare a focului de la Minsk, a informat Casa Alba intr-un comunicat, potrivit Reuters.

Cei doi lideri au convenit de asemenea asupra importantei continue de a furniza sprijin economic Ucrainei, a mai mentionat Casa Alba in comunicat.

Cancelarul german Angela Merkel a discutat miercuri cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu presedintele Frantei, Francois Hollande, o propunere prin care sanctiunile aplicate Kremlinului vor depinde de implementarea deplina a acordului de la Minsk, potrivit unui oficial de rang inalt din cadrul Uniunii Europene, citat de Reuters. Discutia tripartita a avut loc cu o zi inainte de inceperea unui summit european crucial pentru soarta sanctiunilor.

Tusk lucreaza cu Merkel si Hollande pe marginea unei propuneri de compromis privind viitoarele sanctiuni ale Uniunii Europene, despre care Tusk apreciaza ca va castiga sprijinul tuturor celor 28 de lideri din UE la summitul de joi.

"Ideea acelei propuneri este de a construi legaturi foarte puternice intre deplina implementare a acordului de la Minsk si sanctiunile care sunt deja in vigoare, pana la totala implementare a acordului", a declarat oficialul, sub conditia anonimatului.

Legarea sanctiunilor de implementarea totala a acordului de la Minsk va insemna extinderea sanctiunilor cel putin pana la sfarsitul anului, deoarece acesta contine un termen de un an pentru ca Ucraina sa-si recastige controlul deplin al granitelor sale.

In sanul UE exista un curent majoritar dur la adresa Kremlinului, alimentat de statele aflate la granita estica a Uniunii, dar si un curent minoritar mai favorabil Rusiei in care s-au inscris Ungaria si Slovacia. Pentru o eventuala prelungire a sanctiunilor economice si politice care expira in luna iulie e nevoie de unanimitate.

Un inalt oficial rus a declarat in urma cu cateva zile ca politica UE fata de Rusia e dictata de tarile baltice, Romania si Polonia - adica exact "hard-liner-ii" din Uniunea Europeana.