Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, discuta cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele Frantei Francois Hollande o propunere prin care sanctiunile aplicate Kremlinului vor depinde de implementarea deplina a acordului de la Minsk, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul Uniunii Europene, citat de Reuters. Discutia tripartita are loc cu o zi inainte de inceperea unui summit european crucial pentru soarta sanctiunilor.

Angela Merkel si Francois HollandeFoto: Consiliul European

Tusk lucreaza cu Merkel si Hollande pe marginea unei propuneri de compromis privind viitoarele sanctiuni ale Uniunii Europene, despre care Tusk apreciaza ca va castiga sprijinul tuturor celor 28 de lideri din UE la summit-ul de joi.

"Ideea acelei propuneri este de a construi legaturi foarte puternice intre deplina implementare a acordului de la Minsk si sanctiunile care sunt deja in vigoare, pana la totala implementare a acordului", a declarat oficialul ce a dorit ca numele sau sa ramana anonim.

Acesta a precizat ca toate guvernele sunt pregatite sa convina ca Merkel si Hollande, care au contribuit la negocierea protocolului de la Minsk, "sa aiba un rol importanta in definirea pasilor urmatori care sa sprijine implementarea acestui acord".

"Acesta este motivul pentru care Tusk lucreaza impreuna cu Merkel si Hollande pe marginea acelei propuneri. Va fi propunerea lui Tusk, dar este discutata in acest moment cu Merkel si Hollande pentru a gasi punctele comune care apoi pot fi prezentate Consiliului European si argumentate si recomandate ... nu numai de Tusk, dar si de Merkel si Hollande", a spus inaltul oficial.

Legarea sanctiunilor de implementarea totala a acordului de la Minsk va insemna extinderea sanctiunilor cel putin pana la sfarsitul anului, deoarece acesta contine un termen de un an pentru ca Ucraina sa-si recastige controlul deplin al granitelor sale.

In sanul UE exista un curent majoritar dur la adresa Kremlinului, alimentat de statele aflate la granita estica a Uniunii, dar si un curent minoritar mai favorabil Rusiei in care s-au inscris Ungaria si Slovacia. Pentru o eventuala prelungire a sanctiunilor economice si politice care expira in luna iulie e nevoie de unanimitate.

Un inalt oficial rus a declarat in urma cu cateva zile ca politica UE fata de Rusia e dictata de tarile baltice, Romania si Polonia - adica exact "hard-liner-ii" din Uniunea Europeana.