Statele Unite au criticat aspru luni decizia Israelului privind construirea a 1.000 de locuinte in Ierusalimul de Est, afirmand ca o astfel de actiune este "incompatibila" cu eforturile pentru pace intreprinse in regiune, potrivit Mediafax.

"Continuam sa avem o pozitie foarte clara: consideram activitatile de colonizare drept ilegitime si ne opunem fara echivoc oricarei decizii unilaterale care afecteaza viitorul Ierusalimului", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, care s-a aratat "foarte ingrijorata" de deciza Israelului.

"Liderii israelieni au afirmat ca vor sustine calea catre o solutie a doua state, dar acest tip de actiune este incompatibil cu eforturile pentru pace", a adaugat ea.

Washingtonul condamna sistematic instalarea de noi colonii in Cisiordania sau in Ierusalimul de Est. Dar mustrarile americane nu sunt insotite de sanctiuni si Israelul ramane aliatul cel mai apropiat al Statelor Unite.

Desi "uneori nu suntem de acord cu actiunile Guvernului israelian, in special in problema coloniilor", totusi, "legaturile noastre sunt de neclintit", a recunoscut Jennifer Psaki.

Israelul a anuntat luni accelerarea planurilor de construire a 1.000 de locuinte in Ierusalimul de Est, tensionand si mai mult atmosfera in partea palestiniana a orasului, anexata si ocupata.

Palestinienii vor sa faca din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspira, in timp ce comunitatea internationala apreciaza drept ilegala anexarea si ocuparea acestei parti a Orasului Sfant de catre Israel.