Un acord pentru o incetare a focului permanenta a fost convenit, marti, pentru a pune capat celor 50 de zile de razboi intre miscarea islamista Hamas si Israel in Fasia Gaza, au anuntat presedintele palestinian Mahmud Abbas. Un oficial guvernamental israelian a confirmat acceptarea armistitiului. Acesta a intrat in vigoare la ora 16.00 GMT (19.00, ora locala si ora Romaniei), informeaza AFP.

UPDATE 19.40 Israelul a acceptat un armistitiu "pe termen nelimitat" in Gaza, a afirmat pentru AFP o sursa guvernamentala israeliana. "Am acceptat, o data in plus, propunerea egiptenilor privind o incetare a focului fara conditii si pe termen nelimitat", a afirmat aceasta sursa sub conditia anonimatului, la scurt timp dupa intrarea in vigoare a armistitiului.

UPDATE 19.00 Presedintele palestinian Mahmud Abbas a confirmat oficial incheierea unui armistitiu intre Hamas si Israel in Fasia Gaza, scrie AFP. Si Egiptul, care mediaza negocierile intre palestinieni si israelieni, a confirmat marti ca un "acord de incetare a focului" urmeaza sa "intre in vigoare la 16.00 GMT", potrivit agentiei guvernamentale de presa Mena.

UPDATE 18.30 Armistiul in Fasia Gaza incheiat intre Israel si palestinieni va intra in vigoare la ora 16.00 GMT (19.00, ora locala si ora Romaniei), a anuntat agentia de stat egipteana Mena.

Ministrul egiptean de Externe urmeaza sa difuzeze un comunicat mai detaliat cu privire la noul armistitiu in curand, au precizat doi oficiali egipteni citati de Reuters.

UPDATE 18.50 Un israelian a fost ucis marti de un obuz de mortier lansat din Fasia Gaza in directia regiunii Eshkol, limitrofa teritoriului palestinian, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de AFP.

Alte doua persoane au fost grav ranite de acest tir de obuze, potrivit acelorasi surse.

***

Un acord pentru o incetare a focului permanenta a fost convenit pentru a pune capat celor 50 de zile de razboi intre miscarea islamista Hamas si Israel in Fasia Gaza, a anuntat marti pentru AFP un inalt responsabil palestinian.

Presedintele Mahmud Abbas va anunta in deschiderea unei reuniuni a conducerii palestiniene, programata la ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), detaliile acestui acord care prevede in special "o incetare a focului permanenta" si "ridicarea blocadei impuse Fasiei Gaza" de catre Israel din 2006, principala exigenta a palestinienilor, a precizat acest inalt responsabil sub conditia anonimatului.

UPDATE: Miscarea palestiniana Hamas a confirmat marti ca un acord de incetare a focului a fost convenit cu Israel, calificandu-l drept o "victorie pentru rezistenta", referindu-se la grupurile armate din Fasia Gaza.

Moussa Abu Marzouk, numarul 2 in biroul politic al Hamas, aflat in exil si care a participat la negocierile desfasurate la Cairo in vederea unei incetari a focului, a scris pe pagina sa de Facebook ca acordul este o "victorie pentru rezistenta" si ca ora exacta a intrarii in vigoare a armistitiului va fi precizata mai tarziu.

Un purtator de cuvant al Hamas, Sami Abu Zuhri, a adaugat ulterior ca miscarea islamista "asteapta acum anuntul oficial al Cairo".

De partea israeliana, niciun oficial nu a confirmat inca incheierea unui acord.

Conflictul dintre Israel si grupurile armate palestiniene s-a soldat in 50 de zile cu peste 2.130 de morti in tabara palestiniana si cu 68 in tabara israeliana.