Seful consiliului central al talibanilor pakistanezi a fost ucis luni de barbati inarmati in Waziristanul de Nord, epicentrul miscarii jihadiste din nord-vestul Pakistanului, scrie AFP.

Uciderea unuia dintre liderii rebeliunii islamiste armate intervine la o saptamana dupa suspendarea negocierilor de pace dintre guvernul de la Islamabad si insurgenti.

De atunci, aviatia pakistaneza bombardeaza bastioanele rebelilor islamisti in zonele tribale din nord-vest, insurgentii raspund prin atentate, iar analistii sunt sceptici in ceea ce priveste posibilitatea unui armistitiu sau, mai mult, un acord de pace.

Asmatullah Shaheen, 45 de ani, era presedintele "shura", consiliul central, al Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), o regrupare a factiunilor islamiste armate.

Acesta a fost, in noiembrie, seful interimar al TTP, dupa eliminarea liderului rebeliunii, Hakimullah Mehsud, ucis de o drona americana. Mehsud a fost ulterior inlocuit de mollahul Fazlullah.

"Barbati inarmati neidentificati au deschis luni focul asupra masinii lui Asmatullah Shaheen", in satul Dargah Mandi, in apropiere de Miranshah, in Waziristanul de Nord, zona tribala care serveste drept cartier general al miscarii jihadiste din regiune, a declarat un inalt responsabil al serviciilor secrete pakistaneze.

Shaheen si trei dintre colaboratorii sai au murit in urma atacului, a adaugat acesta. Un membru al familiei lui Asmatullah Shaheen a confirmat decesul.

Atacul impotriva acestui lider al talibanilor, pe al carui cap se pusese un premiu de 10 milioane de rupii (70.000 euro) de catre autoritatile pakistaneze, nu a fost revendicat, dar ar putea fi rezultatul tensiunilor interne din cadrul rebeliunii, afirma analistii.

"Se pare Asmatullah Shaheen a fost ucis de o grupare ostila negocierilor de pace cu guvernul", a declarat pentru AFP Imtiaz Gul, director al Centrului de cercetari asupra chesiunilor de securitate (CRSS) din Islamabad.