Fosta campioana olimpica la patinaj artistic Irina Rodnina, la ora actuala deputat in Parlamentul de la Moscova, a starnit sambata un val de proteste in blogosfera rusa dupa ce a postat pe contul sau de Twitter o fotografie manipulata digital, reprezentandu-l pe pe presedintele american Barack Obama mestecand, in timp ce in prim plan se vede o mana intinsa cu o banana la care liderul american pare sa se uite, transmite AFP.

Irina Rodnina a explicat acest colaj foto, in care presedintele american si sotia sa Michelle par sa se uite la o banana, "a fost trimisa din Statele Unite" si ca ea nu a vazut care ar fi fost problema daca ar fi postat-o, la randul ei, pe Twitter.

"Este libertatea de exprimare! Pentru cei care au complexe, asta e problema lor", a raspuns Rodnina dupa ce a fost acuzat de rasism.

Imaginea a fost stersa de pe contul sau de Twitter, insa capturi ale paginii de Twitter a deputatei, cu fotocolajul in discutie, au fost publicate de mai multe publicatii in editiile online, precum RIA Novosti.

Rodnina, membra a partidului de guvernamant Rusia Unita a lucrat ca antrenor in Statele Unite iar fiica ei locuieste in continuare acolo.

"Deputat al Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului rus), Irina Rodnina nu ascunde faptul ca e rasista", a scris pe blogul sau reporterul Tihon Dziatko .

"De ce a facut asta? Este o manifestare de rasism, proasta educatie si un simt al umorului 'special'? ( ... ) Irina Rodnina a facut acest lucru, nu-l regreta si se bucura!", a scris si Aider MoudjabaIev, redactor-sef adjunct al cotidianului Moskovski Komsomolets.

Deputatul rus Valeri Gartoung, membru al Comisiei de etica din parlament, i-a luat apararea colegei sale."Ceea ce este gresit intr-o tara este o norma in alta. Avem culturi diferite", a declarat Gartoung pentru postul de radio moscovit Echo.

Valeri Gartoung a adaugat ca, oricum, comisia nu poate dezbate cazul fara a fi sesizata.

Rasismul si xenofobia au castigt teren in Rusia de la caderea URSS, arata AFP. Lupta impotriva imigratiei ilegale a devenit pentru prima data tema centrala a campaniei pentru alegerea primarului din Moscova, pe 8 septembrie, ajungandu-se pana la punctul in care aparatorii drepturilor omului au cerut sa se opreasca "isteria anti-imigranti", care hraneste xenofobia.