O persoana a fost ucisa, iar cel putin alte opt ranite, vineri, in sud-estul Turciei, dupa ce armata a tras focuri de arma in aer cu scopul de a dispersa aproximativ 300 de manifestanti ce denuntau extinderea unei tabere militare, potrivit unor surse in domeniul securitatii, scrie Mediafax citand AFP.

Victima a fost ucisa in circumstante inca neclare, in cursul interventiei militarilor, au pecizat aceleasi surse.

Agentia de presa kurda Firat News a confirmat moartea unei persoane, precizand ca armata a deschis focul dupa ce manifestanti au incendiat mai multe corturi pe un santier si au atacat fortele de ordine cu pietre si cocteiluri Molotov.

Aceste incidente au loc in contextul in care Guvernul islamo-conservator s-a confruntat cu cea mai grava miscare de contestare de cand se afla la putere, in 2002.

Declansata pe 31 mai de o mobilizare impotriva desfiintarii unei gradini publice din istanbul, Parcul Ghezi, miscarea s-a transformat intr-o vasta fronda politica, la care au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, aproximativ 2,5 milioane de persoane, in peste 80 de orase din tara, potrivit unor estimari ale serviciilor de politie.

Sud-estul tarii, cu o populatie majoritar kurda, a fost ocolit de aceasta miscare de contestare, care a afectat in principal Istanbulul, capitala Ankara si orasul Izmir (vest).

Dupa ce a fost evacuata printr-o operatiune in forta, pe 15 ianuarie, de catre politie, din bastionul sau, instalat in Parcul Gezi, marea majoritate a manifestantilor a optat pentru actiuni mai pasnice, ca organizarea unor forumuri de discutii in parcuri. Doar Ankara continua sa fie teatrul unor confruntari frecvente, pe timpul noptii, intre politie si contestatari.

Reprimarea frondei a fost foarte criticata in lumea intreaga si a afectat imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit ultimului bilant prezentat de asociatia medicilor turci, aceste manifestatii s-au soldat cu patru morti, trei contestatari si un politist, si alti aproximativ 8.000 de raniti.