Principalii lideri politici italieni isi incheie vineri campania electorala pentru legislativele si regionale de duminica si luni, intr-un scrutin in urma caruia ar urma sa nu se contureze o majoritate parlamentara in masura sa asigure o guvernare stabila pentru una dintre cele mai indatorate tari din Zona Euro, scrie AFP.

Cele mai recente sondaje arata ca stanga condusa de Bersani ar castiga 34% din voturi, urmata de coalitia de dreapta a lui Silvio Berlusconi, creditata cu circa 30%.

Beppe Grillo si M5S ar obtine in jur de 17% din voturi, in timp ce coalitia de centru a lui Mario Monti nu ar primi decat 10% - 12%.

Chiar inainte de ultimele intalniri electorale, candidatii au schimbat amabilitati in ultimele interviuri televizate sau la radio, inainte de inceperea, la ora 23,00, GMT, a perioadei de "tacere electorala".

"Silvio Berlusconi nu reuseste sa faca distinctie, in capul lui, intre adevar si minciuna", a spus Pier Luigi Bersani, liderul de centru stanga.

"Spre deosebire de cei care urla, eu privesc oamenii in ochi", a adaugat el, referindu-se la comicul intrat in scena politica Beppe Grillo, care, in fruntea Miscarii Cinci Stele (M5S), cristalizeaza votul protestatar si tipa in microfonul sau in toate mitingurile.

"Exista doi Mario Monti: noi l-am cunoscut elegant si recunoscator, dar in prezent este rau, insultator si insetat de putere", a afirmat si Silvio Berlusconi, referindu-se la actualul sef de guvern care s-a lansat in aventura politica doar in decembrie anul trecut.

Mario Monti a replicat cateva ore mai tarziu, la inchiderea campaniei sale electorale, in Florenta.

"Stanga este prizoniera catuselor ideologice", a spus el, referindu-se la Bersani, taxand drept "vulgaritate" comportamentului lui Berlusconi fata de femei, cu atat mai inacceptabil cu cat vine din partea "cuiva care se proclama un aparator al familiei".

Incertitudinile comunitatii internationale sunt legate de riscul problemelor de guvernare in a treia economie a lumii sunt legate de specificul legii electorale din Italia.

Un expert in sondaje, Renato Mannheimer, a explicat ca 10% dintre electori sunt indecisi si peste 20% nu vor participa la vot.

El mizeaza pe victoria stangii in Camera Deputatilor, dar la Senat situatia este imprevizibila si va depinde de scorurile din Lombardia, Sicila, Campania si Venetia.

Numerosi politologi spun ca Bersani va putea, in lipsa unei majoritati clare in Senat, sa incheie o alianta post-electorala cu Monti.

O alta mare necunoscuta, si de anvergura - vremea. Este pentru prima oara dupa al doilea Razboi Mondial cand alegerile sunt organizate iarna si acest lucru ar putea afecta puternic rata absenteismului.

Persoanele in varsta ar putea renunta sa voteze, ceea ce risca sa-l penalizeze in special pe Silvio Berlusconi.