Universitatea din Dusseldorf a anuntat marti ca a deschis o procedura care s-ar putea solda cu retragerea titlului de "doctor" a ministrului german al Educatiei, Annette Schavan, apropiata a cancelarului Angela Merkel, aceasta fiind acuzata de plagiat in teza sa de doctorat din 1980, transmite AFP.

Consiliul Facultatii a decis, cu 14 voturi pentru si o abtinere, initierea acestei proceduri pentru verificarea acuzatiilor de "inselaciune" aduse ministrului conservator, care a sustinut in 1980 o teza cu tema "Persoana si constiinta".

Annette Schavan a respins in numeroase randuri acuzatiile. Presedintele Consiliului Faculatii a subliniat totodata ca "rezultatul procedurii este deschis" si ar putea foarte bine, in cele din urma, sa se considere ca nu exista suficiente elemente care sa sustina acuzatiile.

Schavan a solicitat ea insasi o prima comisie care sa initieze o asemenea procedura. Aceasta comisie a pronuntat un raspuns favorabil in mai anul trecut.

Decizia este o lovitura dura pentru Annette Schavan, prietena apropiata a Angelei Merkel, si ii slabeste reputatia, cu atat mai mult cu cat aceasta detine din 2005 portofoliul de ministru al Educatiei si Cercetarii, din timpul primului guvern Merkel.

Potrivit saptamanalului Der Spiegel, Merkel si-a sustinut ministrul si a exclus posiblitatea inlaturarii din functie.

Titlul de "Doktor" are o mare importanta sociala in Germania si orice uzurpare este pasibila de amenda.

Schavan nu este primul politician german de rang inalt acuzat de plagiat in ultimii ani. In martie 2011, Karl-Theodor von Guttenberg, ministru al Apararii si unul dintre cei mai populari politicieni germani, a fost nevoit sa demisioneze dupa ce s-a dovedit ca a copiat o mare parte din lucrarea sa de doctorat.

De asemenea, in iunie 2011, Universitatea din Heidelberg i-a retras titlul de doctor europarlamentarului german Silvana Koch-Mehrin. Aceasta a demisionat din functia de vicepresedinte al Parlamentului European dupa ce acuzatiile de plagiat au iesit la iveala, insa nu a renuntat la locul sau in legislativ.

De fiecare data, acuzatiile au fost lansate pe diferite platforme de internet. In ceea ce priveste teza de doctorat a ministrului german al Educatiei, Annette Schavan, 92 de paragrafe din cele 350 de pagini sunt considerate suspecte.