Dupa insulele din Pacificul de Sud si Noua Zeelanda, traditionalele si spectaculoasele focuri de artificii din Golful Sydney, in Australia, au deschis luni rondul festivitatilor pentru sarbatorirea intrarii in noul an 2013, transmite AFP, care noteaza insa ca celebrarile nu vor imprastia complet norii de deasupra zonei euro si nici nu va reduce la tacere armele in Siria.

Anul Nou, celebrat in intreaga lumeFoto: Agerpres/AP

Profetiile privind o apocalipsa in 2012 nu s-au implinit, iar lumea poate continua sa intoarca paginile calendarului gregorian, adoptat de majoritatea tarilor lumii in secolul XX.

Se poate vorbi, insa, de o adevarata apocalipsa in Siria, unde toate incercarile de mediere au esuat, iar violentele intre rebeli si fortele loiale regimului s-au soldat cu peste 45.000 de morti in 21 de luni de conflict, peste 100 de persoane fiind ucise zilnic, noteaza AFP.

Festivitatile sunt mai modeste decat in mod obisnuit in sudul Filipinelor, dupa trecerea taifunului Bopha, care a lasat in urma peste 1.000 de morti, dar si dupa ce aproape 200 de persoane au fost ranite de petarde.

In India, armata a anuntat anularea tuturor manifestatiilor legate de Anul Nou pe care urma sa le desfasoare, din cauza undei de soc provocate de moartea unei studente, victima a unui viol in grup, cel mai recent exemplu al violentelor comise asupra femeilor in aceasta tara.

Sarbatoare anulata de asemenea si la Caracas, Venezuela, din cauza ultimelor vesti ingrijoratoare cu privire la starea de sanatate a presedintelui Hugo Chavez, care prezinta "noi complicatii", dupa ce a fost supus recent unei a patra operatii de cancer intr-un spital din Havana. Astfel, primarul din Caracas a hotarat sa anuleze un concert traditional de sfarsit de an, desfasurat in Piata Bolivar din centrul orasului. Potrivit vicepresedintelui sau, Hugo Chavez "a cerut in mod special ca noi sa transmitem cele mai bune urari de sfarsit de an familiilor venezuelene care se reunesc zilele acestea".

In Australia, in fata a sute de mii de persoane - organizatorii asteptand peste 1,5 milioane - cantareata pop Kylie Minogue a fost cea care a apasat butonul pentru declansarea traditionalului foc de artificii care creeaza un adevarat spectacol in fiecare an deasupra Golfului Sydney, iluminand faimoasa sa Opera in forma de vele. "Acesta face intr-adevar ca Sydney sa fie locul de lansare a celebrarilor pentru intampinarea noului an in intreaga lume", a apreciat primarul orasului australian, Clover Moore.

Festivitatile europene vor incepe in Rusia, cu un foc de artificii in Piata Rosie din Moscova, vor continua apoi deasupra Tamisei, la Londra, dupa cele 12 gonguri ale Big Ben-ului care vor anunta miezul noptii, dar si in numeroase capitale europene, de la Stockholm la Lisabona.

Europa poate rasufla un pic la sfarsitul acestui an 2012, mai ales dupa ce agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a ridicat ratingul datoriei Greciei, chiar daca nu totul este rezolvat.

Batranul continent sta cu ochii atintiti la negocierile de ultim moment asupra bugetului american, care au loc luni la Washington intre democrati si republicani: in lipsa unui acord, o cura de austeritate va fi impusa, care risca sa arunce in recesiune cea mai importanta economie la nivel mondial.

Dar acest lucru nu va impiedica celebrarea Sfantului Silvestru (sarbatorit in ajunul Anului Nou) in capitalele europene. La Berlin, aceasta sarbatoare este cea mai praznuita, cu peste un milion de persoane asteptate la Poarta Brandenburg pentru intampinarea lui 2013.

La Paris, ca de obicei, nu este prevazut un foc de artificii, insa zeci de mii de persoane, in cea mai mare parte turisti, se vor aduna ca in fiecare an pe Champs-Elysees si la poalele Turnului Eiffel, pentru a marca trecerea in 2013.

De cealalta parte a Atlanticului, sute de mii de oameni sunt asteptati in Times Square, la New York, pentru a asista la o traditie veche de peste un secol: coborarea pe parcursul a 60 de secunde, pana la miezul noptii, a unui glob de cristal multicolor, pe un pilon. Spectacolul va fi animat de cantareti de succes din acest an, intre care Taylor Swift, Carly Rae Jepsen si "inevitabilul" cantaret sud-coreean Psy, al carui hit "Gangnam Style" a depasit pragul de un miliard de vizionari pe YouTube, un record istoric.

La Rio de Janeiro, un foc de artificii de 16 minute va fi vizibil de pe faimoasa plaja Copacabana, unde peste doua milioane de persoane, localnici si turisti, sunt asteptate.

La Dubai, imense jerbe de focuri de artificii vor ilumina cele 200 de etaje ale Burj Khalifa, cel mai inalt turn din lume, pe fondul muzicii simfonice interpretate in direct de Orchestra filarmonica din Praga.

In Japonia, familiile profita in mod traditional de aceste cateva zile pentru a vizita temple, dupa care se instaleaza acasa in fata televizoarelor pentru a urmari emisiunea de sfarsit de an "Kohaku Uta Gassen", vizionata de aproximativ 40% dintre niponi.

Pentru prima data, statul budist Myanmar, iesit din decenii de izolare si inscris pe calea unei tranzitii democratice, va sarbatori evenimentul la unison cu planeta printr-un spectacol pirotehnic prevazut sa se desfasoare la Rangun, in prezenta a 50.000 de oameni.

In Timorul de Est, noul an 2013 are o insemnatate deosebita, in special pentru ca forta internationala a ONU se retrage oficial luni din aceasta regiune din Pacific, la zece ani de la obtinerea independentei.