Germania a lansat doua platforme internet destinate informarii si atragerii fortei calificate de munca, in conditiile in care locomotiva economiei europene se confrunta cu o grava penurie in acest domeniu, scrie AFP.

La initiativa ministerelor Muncii, Economiei si Agentiei pentru angajare, au fost create un site care se adreseaza personalului calificat din Germania (www.fachkraefte-offensive.de) si unul destinat strainatatii (www.make-it-in-germany.com).

Primul vizeaza conectarea muncitorilor germani cu intreprinderile din sectoarele in care cererea este puternica (tehnologia informatiilor, telecomunicatii, medicina). Al doilea, conceput in germana si in engleza, lauda calitatea vietii in Germania si isi propune sa faciliteze cautarea de locuri de munca pentru straini.

Intr-o tara care se confrunta cu un proces accelerat de imbatranire si cu un somaj foarte mic (6,7% in mai), guvernul a facut din recrutarea personalului calificat una dintre prioritatile sale.

"In 2025, vor lipsi in Germania, din motive strict demografice, pana la sase milioane de oameni cu varsta apta de munca", a reamintit marti ministrul muncii, Ursula von der Leyen.

"Daca activam mai intai toate resursele neutilizate din tara, dar si din ce in ce mai mult strainatatea, Germania are sanse bune sa ramana o tara puternica in competitia mondiala", a precizat ea.

"Cu portalul nostru de internet, vom arata muncitorilor calificati din strainatate pentru ce merita sa vii sa traiesti in Germania. Mai ales, le vom arata ca sunt bineveniti", a afirmat si ministrul Economiei, Philipp Rosler.

Germania atrage de cateva luni din ce in ce mai multi tineri absolventi de universitati din tarile Europei de Sud, confruntate cu o puternica recesiune si lipsa de oportunitati.

Numarul de imigranti proveniti din Grecia a crescut anul trecut cu 90% in raport cu 2010, in timp ce numarul de nou-sositi din Spania a crescut cu 52% intr-un an, potrivit unor date publicate recent.