Presedintele Barack Obama a prezentat o serie de propuneri privind impozitele, comertul cu China, locuintele si energia interna, in cadrul unui discurs despre starea natiunii, relateaza Reuters. In ceea ce priveste impozitele, cei care castiga peste un milion de dolari pe an vor plati un impozit de minimum 30%, eliminandu-se astfel o portita pentru cei care castigau venituri din dividente sau castiguri de capital si nu salarii.

Barack ObamaFoto: Reuters

De asemenea, deducerile fiscale pentru persoanele care castiga mai mult de un milion de dolari pe an vor fi eliminate. Casa Alba spune ca milionarii nu au nevoie de subventii fiscale pentru locuinte, asistenta medicala, pensionarea sau pentru cresterea copiilor.

Masurile anuntate sau propuse:

  • O regandire a privilegiilor acordate celor mai bogate companii si incurajarea de a produce mai mult in Statele Unite ale Americii.
  • La castiguri de peste 1 milion de dolari pe an impozitul sa fie de minim 30% (masura propusa anterior de Warren Buffet)
  • O serie de reforme a impozitului pe profit pentru a incuraja companiile sa produca in Statele Unite ale Americii spunand ca marile firme care aleg sa ramana in State au parte de o fiscalitate mai mare decat cele care aleg sa produca in alta parte a lumii.
  • In privinta impozitelor pe profit, toate companiile americane vor plati un impozit minim pe profitul obtinut in strainatate, in timp ce impozitele pentru companiile care isi inchid fabricile si isi muta productia in afara vor fi eliminate.
  • In domeniul energiei, Obama vrea ca guvernul sa creeze o harta pentru dezvoltarea gazelor de sist. Astfel, s-ar crea peste 600.000 de locuri de munca pana la sfarsitul acestui deceniu.
  • In ceea ce priveste comertul, guvernul va finanta companiile americane pentru a le pune pe picior de egalitate cu tari precum China, care ofera o "finantare neloiala a exporturilor" pentru a-i ajuta pe exportatori.
  • Barack Obama va trimite, de asemenea, o propunere Congresului pentru a permite americanilor sa obtina noi credite ipotecare, insa mai ieftine si cu conditia ca termenul platilor sa fie respectat.
  • In legatura cu deficitul si infrastructura, Barack Obama vrea sa foloseasca jumatate din "economiile" alocate razboaielor incheiate din Irak si Afganistan pentru a achita datoriile SUA, in timp ce cealalta jumatate va merge in investitiile in infrastructura, drumuri si cai ferate. 
  • Lupta impotriva pirateriei, in special cea chineza, a importului de produse contrafacute din China si a concurentei neloiale anuntand crearea unei agentii specializate in litigii comerciale. Obama a declarat ca administratia sa a lansat de doua ori mai multe plangeri impotriva Chinei decat administratia Bush.

Politica externa:

  • Barack Obama a salutat retragerea soldatilor americani din Irak, precum si faptul ca fostul lider Al-Qaeda, Osama bin Laden, nu mai reprezinta o "amenintare" pentru SUA.
  • In privinta conflictului cu Iranul, Obama a declarat ca SUA isi pastreaza "toate optiunile" pe masa, iar "America este hotarata sa impiedice Iranul sa obtina arme nucleare (...). Insa o rezolvare pasnica a acestei probleme este inca posibila".
  • Presedintele american este sigur ca liderul sirian, Bashar al-Assad, va descoperi in curand ca "fortele schimbarii nu pot fi date inapoi" si ca SUA se opun violentei si intimidarii. 
  • "Oricine spune ca America este in declin sau ca influenta noastra s-a diminuat, nu stie despre ce vorbeste", a afirmat Obama.