Circa o mie de persoane au participat duminica la un mars pe strazile capitalei spaniole Madrid, protestand impotriva ratei mari a somajului, transmite CNN. Demonstratia a avut loc cu o saptamana inaintea alegerilor parlamentare, in urma carora majoritatea va apartine, cel mai probabil, opozitiei conservatoare.

Proteste in SpaniaFoto: Reuters

Manifestantii, care au trecut pe langa Muzeul Prado si Primaria din Madrid, s-au oprit apoi in Puerta del Sol Plaza, locul unde au inceput protestele economice, in luna mai a acestui an.

Demonstrantii au purtat pancarte si au strigat sloganuri impotriva politicienilor spanioli, a coruptiei si a inegalitatilor sistemului financiar. "Mai putina politie, mai multa educatie", au strigat protestatarii la vederea fortelor de ordine.

CNN scrie ca demonstratia de duminica a fost mai redusa decat cea desfasurata la 15 octombrie, cand cel putin 10.000 de persoane au marsaluit in Madrid in ziua in care proteste Occupy au avut loc in Europa, Asia si Australia. De asemenea, zeci de mii de oameni au protestat in acea zi la Barcelona.

Unul dintre manifestanti, Esteban Guerro, a declarat pentru CNN ca nu este descurajat de numarul mai mic de demonstranti. Guerro, student la jurnalism in ultimul an, a declarat ca perspectivele gasirii unui loc de munca sunt sumbre dupa ce va absolvi facultatea, in conditiile in care rata somajului a ajuns in Spania la 21.5%.

Somajul in randul tinerilor este aproape de 40%.

Activistul a spus ca alegerile de saptamana viitoare, ce vor fi castigate cel mai probabil de conservatori, nu vor fi suficiente pentru a schimba lucrurile. "De aceea oamenii continua sa iasa pe strazi", a afirmat Guerro.