O interventie militara a NATO in Siria este "total exclusa", a afirmat luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a condamnat totodata represiunea violenta exercitata de "fortele de securitate siriene impotriva civililor", transmite AFP.

"Este total exclusa. Nu avem nicio intentie de a interveni in Siria", a declarat Rasmussen, in timp ce se deplasa cu avionul in Libia, in ultima zi a operatiunilor militare NATO in aceasta tara, interventie ce a dus la indepartarea regimului lui Muammar Gaddafi.

"Evident, condamn cu fermitate represiunea fortelor de securitate asupra civililor in Siria. Este absolut scandalos", a spus el, dupa ce luni, in Siria, a avut loc o noua zi de proteste, soldate cu sapte morti.

"Singurul mod de a avansa in Siria, precum si in alte tari, este de a tine cont de aspiratiile legitime ale poporului sirian, introducerea de reforme democratice...", a adaugat el.

"In primul rand, ne-am luat responsabilitatea operatiunii din Libia pentru ca a existat un mandat clar din partea ONU, pentru ca am avut un sprijin puternic si activ din partea tarilor din regiune", a spus Rasmussen, explicand ca "niciuna dintre aceste conditii nu se regaseste in cazul Siriei".

"Trebuie sa luam decizii de la caz la caz. Dintr-o perspectiva globala, nu poti compara Libia si Siria", a adaugat el.

"Nu avem nicio intentie de a interveni in Siria", a repetat el.