Rusia, stat membru permanent al Consiliului de securitate al Natiunilor Unite, va bloca orice tentativa viitoare de sanctionare, la nivelul ONU, care vizeaza rasturnarea de regimuri, a declarat vineri presedintele rus Dmitri Medvedev, transmite AFP.

"Rusia se va pronunta in viitor impotriva tentativelor de a adopta, prin intermediul Consiliului de securitate al ONU, sanctiuni prin care se doreste impunerea unor schimbari de regim", a spus Medvedev, citat de agentiile de presa ruse.

Medvedev: Regimul sirian trebuie sa plece, daca nu implementeaza reformele

Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad "va trebui sa plece, daca nu implementeaza reformele necesare", a declarat vineri presedintele rus Dmitri Medvedev, care a subliniat insa ca o astfel de decizie nu ar trebui luata de NATO sau de unele tari europene, ci de poporul sirian.

"Daca acesti lideri nu sunt capabili sa faca aceste reforme, atunci ei trebuie sa plece, dar numai poporul si regimul sirian pot decide acest lucru, si nu NATO sau unele tari europene", a adaugat Medvedev.

Declaratiile liderului rus vin la doua zile dupa veto-ul dat de Rusia si China impotriva unui proiect de rezolutie inaintat de tarile occidentale in Consiliul de Securitate, care ameninta regimul sirian cu "masuri tintite" pentru represiunea sangeroasa a manifestantilor.

Noua tari au votat pentru rezolutie, Rusia si China, doi membri permanenti ai consiliului, au facut uz de dreptul de veto. Africa de Sud, India, Brazilia si Libanul s-au abtinut. Tarile occidentale au denuntat veto-ul ruso-chinez.