Avocatul Victor Anagnoste, fost senator si presedinte de onoare al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, a incetat din viata sambata, a anuntat Gheorghe Florea, presedintele UNBR, intr-un comunicat citat de Agerpres.

"Uniunea Nationala a Barourilor din Romania exprima profundul regret pentru stingerea din viata a celui care a fost distinsul avocat Victor Anagnoste, presedinte de onoare al UNBR, un model de probitate morala si competenta profesionala", se arata in mesajul de condoleante.

Gheorghe Florea subliniaza ca, dupa anul 1990, Uniunea Avocatilor din Romania a fost organizata prin eforturile deosebite ale primului sau presedinte, avocatul Victor Anagnoste, iar personalitatea sa a fost, este si va ramane in panteonul personalitatilor publice care s-au implicat in totalitate in reconstructia profesiei de avocat dupa anul 1989.

In comunicatul UNBR sunt evocate cateva repere din viata si activitatea lui Victor Anagnoste, sotul actritei Gina Patrichi.

Victor Anagnoste s-a nascut la 21 martie 1928 la Barlad iar imediat dupa terminarea studiilor universitare a devenit avocat.

A profesat initial in cadrul Biroului colectiv de asistenta juridica Barlad si a fost presedintele Colegiului de avocati Galati.

In Baroul Bucuresti a detinut in mai multe mandate succesive calitatea de vicepresedinte al Colegiului de Avocati Bucuresti si de membru al consiliului baroului.

Incepand din anul 1990, dupa adoptarea Decretului - Lege nr. 90/28 februarie 1990 privind unele masuri pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, la a carui initiere s-a implicat plenar, Victor Anagnoste a detinut pana in anul 1999 functia de presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania.

In legislatura 1990-1992 a fost ales senator si membru al Comisiei de redactare a proiectului Constitutiei Romaniei.

UNBR subliniaza ca, in perioada in care Victor Anagnoste a functionat ca presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania, profesia de avocat s-a afirmat pe plan intern si international si, ca urmare a eforturilor sale personale, uniunea si-a reluat activitatea in cadrul Uniunii Internationale a Avocatilor.

"Eforturile sale personale deosebite s-au incununat odata cu adoptarea Legii nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, un model de legislatie a profesiei de avocat, care a preluat standardele de reglementare ale profesiei din tarile cu democratie avansata. Prin activitatea desfasurata in spatiu public, avocatul Victor Anagnoste a adus o contributie decisiva la constructia institutionala si consolidarea statului de drept, in care apararea prin avocat a devenit o adevarata piatra de temelie", mai subliniaza presedintele UNBR.

Congresul Avocatilor din anul 1999 l-a ales pe Anagnoste presedinte de onoare al Uniunii Avocatilor din Romania, calitate in care nu a precupetit niciun efort pentru consolidarea si apararea profesiei de avocat, iar pentru activitatea desfasurata a fost rasplatit cu numeroase distinctii interne si internationale.

"Uniunea Nationala a Barourilor din Romania isi exprima profunda compasiune pentru pierderea suferita si transmite condoleante familiei indurerate", se spune in finalul mesajului de condoleante, semnat de presedintele UNBR, av. dr. Gheorghe Florea.

Pentru a-i aduce un ultim omagiu, cei interesati o pot face incepand de luni, 28 februarie, cand trupul neinsufletit va fi depus la Sala "Constantin Brancusi" a Palatului Parlamentului. Slujba de inmormantare va avea loc la Cimitirul Belu - Crestin Ortodox, Capela Centrala, in ziua de 1 martie, ora 13,00, se mai arata in comunicat.