Cimitirul Bellu a fost inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa, desfasurata in perioada 16-18 septembrie la Cagliari, in Italia, potrivit Mediafax. Ruta Europeana a Cimitirelor Semnificative genereaza anual, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ cinci milioane de vizitatori.

Mormantul lui Mihai Eminescu din Cimitirul BelluFoto: AGERPRES

Delegatia Romaniei a primit, la Cagliari, documentul oficial care atesta calitatea de membru al Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa a Municipiului Bucuresti, pe lista de asteptare aflandu-se inca orase ca Dublin sau Istanbul.

Cimitirul Bellu a fost inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene la solicitarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane Bucuresti, care din iunie a devenit membru cu drepturi depline al Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa.

Asociatia Cimitirelor Semnificative din Europa este una dintre asociatiile importante din Uniunea Europeana, cu rol in catalogarea si restaurarea monumentelor istorice, precum si de generare unor rute cultural-turistice sub patronajul Comisiei Europene, prin Directia Rutelor Culturale Europene.

Ruta Europeana a Cimitirelor Semnificative genereaza anual la nivelul Uniunii Europene aproximativ cinci milioane de vizitatori. "Acest program isi propune sa promoveze cimitirele reprezentative ca parte fundamentala a mostenirii umanitatii, sa contribuie la intarirea cooperarii, in vederea protejarii si restaurarii acestei mosteniri si, mai ales, sa promoveze turismul cultural", arata municipalitatea, intr-un comunicat.

Bucuresti va gazdui, in mai 2011, urmatoarea intalnire a Asociatiei, cand se vor definitiva aspectele logistice legate de introducerea Capitalei in ruta culturala europeana.

Conducerea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene pentru ca acesta sa fie o marturie a istoriei Romaniei moderne si contemporane, fiind un muzeu de arta cuprinzand o imensa colectie de sculpturi ale unor autori romani si straini, dar si monumente arhitectonice, a precizat municipalitatea.

Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din Romania, unde sunt inmormantate multe personalitati ale istoriei si culturii romanesti, se intinde pe un teren donat administratiei in 1853 de catre baronul Barbu Bellu si a fost deschis in 1858. In cimitir se afla cele mai importante lucrari funerare ale marelui arhitect Ion Mincu, intre care mausoleul Ghica si cel al Cantacuzinilor, capelele Christian Tell, Pache Protopopescu, Antonescu si Lahovary.

Printre personalitatile inmormantate in Cimitirul Bellu se numara Mihai Eminescu, Barbu Catargiu, Toma Caragiu, printul Ion D. Bibescu, Ion Luca Caragiale, George Cosbuc, Mihail Sadoveanu, Maria Tanase, Constantin Tanase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, lulia Hasdeu, Mina Minovici, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Alexandru Odobescu, Anda Calugareanu, Amza Pelea, Ioana Radu, Marin Sorescu si Nichita Stanescu.

Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE) a fost fondata la Bologna, in 2001, de orasele Bergen, Bologna, Copenhaga, Geneva, Koln, Ljubliana, Stockholm, Torino si Barcelona. Asociatia are 118 membri in 98 de orase din 22 de tari, respectiv Austria, Belgia, Croatia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Norvegia, Ungaria, Portugalia, Rusia, Serbia-Muntenegru, Slovenia, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Suedia.