Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a cerut parlamentarilor "sa dezbata legea ANI cu gandul la interesul strategic al Romaniei de a-si consolida pozitia de stat membru UE, reputatia si influenta pozitiva in concertul european". Apelul lui Predoiu a fost facut in contextul dezbaterilor din Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, privind cererea de reexaminare a legii ANI. "Ministerul Justitiei va sustine in fata Comisiei juridice din Camera Deputatilor toate punctele din cererea de reexaminare a legii ANI", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului.

"Ministerul Justitiei va sustine toate punctele din cererea de reexaminare. De asemenea, vom propune si o serie de amendamente suplimentare, primite din partea ANI, prin care incercam sa consolidam functionarea Agentiei de integritate. Dezbaterile politice sunt importante, dar in paralel trebuie sa urmarim si agenda tehnica a Justitiei. Legea ANI trebuie sa respecte nu numai decizia Curtii Constitutionale, ci si Decizia Comisiei Europene din decembrie 2006 prin care s-a instituit Mecanismul de Cooperare si Verificare. Acest mecanism a permis aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", e de parere Predoiu.

El a spus ca "Parlamentul, ca for politic si legislativ, are sarcina importanta de a reconfirma angajamentul Romaniei privind indeplinirea obiectivelor MCV, prin adoptarea Codurilor de procedura si a legii ANI, cu un continut normativ care sa permita asigurarea integritatii in functii si demnitati publice. Restrangerea atributiilor ANI dincolo de prevederile deciziei Curtii Constitutionale ar reprezenta un mesaj nedorit, care ar afecta interesul Romaniei. Comisia Europeana si statele membre UE asteapta un mesaj clar al Parlamentului Romaniei in directia respectului integritatii in functii si demnitati publice, prin consolidarea ANI pe cale legislativa".

Ministrul Justitiei a facut "un apel la toti membrii Parlamentului sa dezbata legea ANI cu gandul la interesul strategic al Romaniei de a-si consolida pozitia de stat membru UE, reputatia si influenta pozitiva in concertul european. Afectarea MCV pe Justitie de interese politice restranse, echivaleaza cu afectarea destinului politic european al Romaniei. Sustinem permanent si fara rezerve, in cadrul competentei si atributiilor legale ale Ministerului Justitiei, realizarea obiectivelor MCV, indiferent de conjunctura politica sau economica in care evoluam".