In urma cu exact 20 de ani, Romania a fost martora celei mai sangeroase mineriade. Sase persoane au murit, peste 1000 au fost ranite si sute de oameni au fost arestati in urma unor confruntari violente pe strazile din Bucuresti. Mii de mineri, adusi cu trenurile din Valea Jiului, au atacat protestatarii din Piata Universitatii, studentii si intelectualii aflati in cladirile Facultatii de Arhitectura si de Drept din Capitala, au devastat sediile partidelor istorice si ale ziarului Romania Libera.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

Dupa interventia in forta a politistilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii, in noaptea de 12 spre 13 iunie, lucrurile s-au precipitat. Demonstrantii, in randul carora au fost infiltrati provocatori (potrivit dezvaluirilor ulterioare ale presei), au atacat institutii ale puterii. Autoritatile transmit un mesaj la televiziunea publica, in care cheama "toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita."

Cateva ganituri de mineri pleaca din Valea Jiului si ajung in Bucuresti unde, timp de doua zile (14 si 15 iunie), recurg la acte de o violenta extrema impotriva protestatarilor, al studentilor si al oricarei persoane suspecte ca "submineaza democratia". Minerii, condusi de Miron Cozma, au atacat si devastat sediile partidelor istorice si ale ziarului Romania Libera, agresand mii de bucuresteni pentru simplul fapt ca erau studenti, purtau ochelari si barba sau se aflau in cladirea Universitatii. Pe 15 iunie, miile de mineri au fost stransi la Romexpo, unde presedintele Ion Iliescu le-a multumit pentru "atitudinea de inalta constiinta civica".

Bilantul oficial prezentat de autoritati a precizat ca sase persoane si-au pierdut viata in urma violentelor, patru dintre ele fiind impuscate. Asociatiile victimelor mineriadelor au afirmat insa ca peste 100 de persoane au murit in acele zile in Bucuresti. In sprijinul acestei teorii este adusa descoperirea in Cimitirul Straulesti a 78 de morminte cu persoane neidentificate, decedate in perioada 13-17 iunie 1990, dar si marturia unor medici care au ingrijit victimele ajunse la spitale.

Mineriada din iunie 1990 a fost considerata cea mai brutala si mai violenta dintre toate cele sase mineriade care au avut loc in Romania dupa 1989. Istoricul Andrei Pippidi a comparat 14-15 iunie cu "Noaptea de cristal" din Germania nazista, cu actiunile "camasilor negre" din Italia, conduse de Benito Mussolini, dar si cu cele intreprinse de legionarii romani, la inceputul anilor '40.