Parada GayFest la care au participat, sambata, aproximativ 200 de persoane s-a incheiat fara incidente, informeaza Mediafax. Participantii, majoritatea imbracati colorat, au fluturat steaguri, baloane, tricouri si au purtat bannere cu diverse mesaje, ei pledand pentru libertatea de exprimare. Printre sustinatori s-a numarat si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett.

Marsul s-a desfasurat pe traseul Bulevardul Unirii - Piata Constitutiei, unde participantii si organizatorii au transmis mesaje si au prezentat alocutiuni. Deplasarea acestora s-a facut pe partea carosabila, pe sensul de mers al arterelor respective, cu inchiderea totala a circulatiei in baza avizului obtinut de la Comisiei Tehnica de Circulatie a Primariei Municipiului Bucuresti.

Sambata dimineata, aproximativ 300 de simpatizanti ai Noii Drepte au marsaluit pe Calea Victoriei, in semn de protest fata de organizarea GayFest 2010.

Jandarmeria Capitalei, impreuna cu Politia Capitalei, au facut un apel catre toti cetatenii care s-au aflat sambata in apropierea traseelor de deplasare a participantilor sa adopte un comportament civilizat, sa respecte prevederile legilor in vigoare, pentru mentinerea unui climat normal de ordine si liniste publica pe tot parcursul desfasurarii evenimentelor organizate cu prilejul celor doua adunari publice.

Cea de-a saptea editie a GayFest, organizata de Asociatia Accept, s-a desfasurat pe parcursul a sase zile, in perioada 17 - 22 mai si cuprinde o expozitie foto despre istoria persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) din Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie si Germania, filme de scurt metraj, cele mai vechi filme gay, ateliere, concerte, petreceri, o piesa de teatru si Marsul Diversitatii, desfasurat in ultima zi de evenimente, la ora 17.00.

Editia din acest an a festivalului a marcat si Ziua Internationala de Lupta Impotriva Homofobiei si Transfobiei, celebrata in fiecare an in 17 mai. Sarbatoarea aminteste ziua in care homosexualitatea nu a mai fost considerata boala, fiind scoasa din Clasificarea Statistica Internationala a Bolilor si Problemelor Legate de Sanatate realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.