Premierul thailandez Srettha Thavisin a anunțat miercuri că guvernul său intenționează să reincrimineze consumul recreațional de canabis până la sfârșitul anului, o decizie luată la 6 ani după ce Thailanda a devenit prima țară din Asia care a legalizat substanța, relatează Reuters.

Magazin de canabis in ThailandaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

„Vreau ca ministerul sănătății să modifice regulile și să catalogheze din nou canabisul ca stupefiant”, a declarat Srettha pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter.

„Ministerul ar trebui să emită rapid o hotărâre care să permită folosirea sa doar în scopuri medicale și de sănătate”, a adăugat el.

Srettha, un mogul imobiliar, și-a exprimat opoziția față de consumul recreațional de canabis încă de când a fost învestit în funcție în august anul trecut, argumentând că acesta poate exacerba problemele pe care Thailanda le are cu consumul de droguri.

Consumul de canabis medicinal a fost legalizat în Thailanda în 2018, o măsură considerată istorică la momentul respectiv în condițiile în care în Asia există legi foarte stricte în privința consumului și traficului de produse stupefiante, mergând până la pedeapsa cu moartea.

În 2022 Thailanda a legalizat și consumul de canabis în scop recreațional, ceea ce a dus la o creștere rapidă a numărului de afaceri mici care vând produse canabinoide. În prezent în Thailanda există zeci de mii de astfel de afaceri.

Unii dintre criticii legalizării acuză însă că modificările au fost făcute într-un mod hazardat care a provocat confuzie cu privire la regulile privind vânzarea și consumul canabisului.

Aceste reguli sunt stabilite în prezent în Thailanda prin decrete ministeriale, nu legi.