Thailanda a aprobat utilizarea marijuanei în scopuri medicale și pentru cercetare, devenind prima țară din regiune care ia o astfel de decizie, în condițiile în care în Asia există legi foarte stricte în domeniu, mergând până la pedeapsa cu moartea, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parlamentul a decis amendarea legii privind narcoticele datând din 1979, într-o sesiune extraordinară ținută special înaintea Anului Nou. "Acesta este un cadou de Anul Nou pe care Parlamentul îl oferă guvernului și cetățenilor”, a spus Somchai Sawangkarn, președintele comisiei care a elaborat proiectul.

În timp ce Columbia sau Canada au legalizat marijuana în scopuri medicale și recreaționale, drogul rămâne interzis în statele din sud-estul Asiei, unde există pedepse aspre. Spre exemplu, în Singapore, Indonezia sau Malaysia, traficanții de marijuana riscă pedeapsa cu moartea.

În Thailanda, principala controversă a fost legată însă de licențele acordate firmelor străine care le-ar putea ajuta pe acestea să domine piața internă, ceea ce ar face ca accesul pacienților să fie mai dificil din cauza costurilor.

Până în 1930, Thailanda a avut o lungă tradiție privind utilizarea drogului pentru a calma dureri sau pentru atenuarea stării de oboseală.

Unii speră că amendarea legii în actuala formulă este un prim pas pentru legalizarea marijuanei în scopuri recreaționale.