Stratfor, compania de analiza americana, supranumita la un moment dat si CIA din umbra - nu cred ca isi merita acest nume, sincer, din moment ce multe din analizele sale mi se par chiar amatoristice si captive paradigmei razboiului rece - face o analiza a rezultatelor alegerilor din Romania. Iata ideile principale:

* Ambiguitatea privind alegerile pot duce la potentiale miscari de strada in Romania, mai ales ca tara se confrunta cu efectele unei grave crize economice si cu aniversarea, sensibila din punct de vedere politic, caderii comunismului.

* Criza care va urma alegerilor prezidentiale va intarzia, fara niciun dubiu, numirea unui nou premier si a unui nou guvern. (...) Intarzierea formarii unui guvern intervine intr-un moment prost pentru Romania. Incertitudinea politica a dus la blocarea imprumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI (n.a.: banii sunt din mai multe surse, nu numai de la FMI, ci si de la Comisia Europeana, Banca Mondiala, etc). (...) Mai mult, Uniunea Europeana a amenintat deja cu blocarea fondurilor europene pentru Romania pentru vechi acte de coruptie, iar aluziile la fraudarea alegerilor ar putea duce din nou la solicitarea inghetarii fondurilor de catre Bruxelles.

* In afara problemelor economice, in Romania este o considerabila neliniste sociala. Inaintea alegerilor, au izbucnit o serie de proteste presupus spontane in 1 decembrie la Timisoara. In timp ce protestele erau aparent impotriva comunismului, demonstrantii au fost vazuti rupand posterele cu Geoana. Suporterii lui Geoana au pretins ca protestele au fost orchestrate de tabara lui Basescu pentru a face o legatura intre Geoana si PSD cu regimul comunist din Romania.

* Este foarte posibil sa existe miscari sociale. Recesiunea, cuplata cu o mare nesiguranta economica, va oferi probabil motivatia pentru ca multi oameni sa iasa in strada. Mai mult, evenimentele care marcheaza a 20-a aniversare de la revolutia anticomunista vor incepe in 16 decembrie si vor oferi oportunitatea fortelor anti-Basescu pentru a strange randurile si a aparea revolte antiguvernamentale, similare cu cele din Ungaria din 2006, cand aniversarile a 50 de ani de la revolta ungurilor impotriva Uniunii Sovietice au luat aceasta turnura.

* Acestea, revoltele, vor fi bine primite de Moscova, din moment ce Basescu este considerat un ghimpe in spatele Rusiei. Sustinerea acordata de el revolutiei anticomuniste din tara vecina, Moldova, si sustinerea ferma a Statelor Unite l-a facut principalul dusman al Kremlinului in Balcani. Basescu va folosi acest lucru pentru a se prezenta ca unicul mostenitor politic legitim al luptei anticomuniste din Romania. Conflictul intre Basescu si Geoana ar putea fi sursa unui incendiar decembrie in Romania.

Citeste mai mult si comenteaza pe Menaru.