Propunerea Romaniei privind delimitarea platoului maritim in Marea Neagra este decenta, moderata si nu incalca drepturile Ucrainei, lasand acestei tari toate spatiile maritime aflate in fata coastelor sale, a declarat marti agentul Romaniei, Bogdan Aurescu, in pledoaria finala sustinuta la Curtea de la Haga.

El a argumentat ca linia de delimitare propusa de Romania este fundamentata pe geografia actuala a zonei si nu afecteaza drepturile sau interesele altor state. "Este evident ca propunerea Romaniei conduce la o solutie echilibrata de delimitare" a platoului maritim, a subliniat Bogdan Aurescu.

Intr-un scurt istoric al negocierilor dintre Romania si Ucraina pe aceasta tema, Aurescu a aratat ca portiunea initiala de frontiera maritima a fost stabilita prin acordul romano-sovietic din 1949, care este obligatoriu pentru Kiev.

El a precizat ca frontiera trebuie delimitata prin metoda general acceptata de Curtea Internationala de Justitie - metoda echidistanta/mediana – circumstante speciale/relevante, care consta in identificarea coastelor relevante si a punctelor relevante de pe acestea, dupa care, in functie de ele, se traseaza o linie echidistanta si mediana.

Aceasta metoda nu trebuie sa tina cont de "formatiunea stancoasa Insula Serpilor", a spus Aurescu. In opinia sa, incercarile Ucrainei de a schimba caracteristicile naturale sunt lipsite de orice semnificatie, cu exceptia recunoasterii implicite a statutului stancii.

"Insula este o stanca si nu are dreptul la platou continental sau zona economica exclusiva", a subliniat avocatul Romaniei.

In incheierea pledoariei sale, Bogdan Aurescu a amintit cuvintele marelui diplomat roman Nicolae Titulescu, care a definit suveranitatea statelor ca "fiind grevata de o servitudine internationala in favoarea pacii si a dreptului international".