Ministerul de Externe al Rusiei a transmis joi că, dacă Statele Unite vor decide să furnizeze Kievului rachete cu rază mai lungă de acțiune, vor depăși o „linie roșie" și vor deveni „parte a conflictului", transmite Reuters.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images

În cadrul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a adăugat că Rusia „își rezervă dreptul de a-și apăra teritoriul".

Washingtonul a furnizat Ucrainei rachete avansate care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, dar până acum a evitat să anunțe public că va trimite rachete cu o rază de acțiune mult mai mare.

Oficialii americani spun că Ucraina a promis că nu va folosi rachete americane pentru a lovi teritoriul rusesc.

„Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai mare de acțiune Kievului, atunci va depăși o linie roșie și va deveni o parte directă a conflictului", a declarat Zaharova.

Ucraina a solicitat și a primit cantități mari de arme din partea Statelor Unite și a altor aliați occidentali pentru a o ajuta să reziste forțelor armate rusești care au fost trimise în Ucraina în februarie.

Moscova spune că a trimis trupe pentru a împiedica ca Ucraina să fie folosită ca platformă pentru agresiunea occidentală și pentru a apăra vorbitorii de limbă rusă. Kievul și aliații săi occidentali resping aceste argumente ca fiind pretexte nefondate pentru un război de agresiune de tip imperial.

----------------