Directorul executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Radu Preda, spune ca ancheta in dosarul revoltei anticomuniste din 15 noiembrie 1987 de la Brasov decurge foarte greu, nefiind facute progrese. "Raul are un chip, un nume, un CNP, o pensie. Sunt victime, tortionari si securisti inca in viata", a subliniat Preda, potrivit News.ro.

Radu Preda, fost presedintele executiv al IICCMERFoto: Facebook/ Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

"Ceea ce ma revolta si mai mult decat problematica Revolutiei care cred eu, e pe maini bune, este cea de astazi. Noi astazi marcam 30 de ani de la Revolutia de la Brasov. Sunt personaje in viata. Celebrul Ristea Priboi e printre noi foarte vioi. Nu s-a facut niciun pas, nici la nivel de ancheta, nici la nivel de proces. Ar trebui rapid redeschis dosarul Brasov '87. Sunt personaje, si victime, si tortionari, si securisti in viata, sunt 30 de ani, nu 70, ca de la Rezistenta in munti si, dupa parerea mea, ar trebui facut imediat procesul acestui moment, un moment de mare tensiune si de mare prostie a statului si a Securitatii, pentru ca pentru prima data dupa 10 ani din '77, cand Ceausescu a fost nevoit sa ajunga in mijlocul minerilor din Valea Jiului, iata, regimul se confrunta nu cu revolta dezidentilor, intelectualilor, Europei libere, ci cu a propriei clase muncitoare", a declarat Radu Preda.

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a spus ca statul s-a miscat foarte greu in ceea ce priveste acest caz, pentru ca exista o rezistenta la fiecare incercare de a descoperi abuzurile.

"Raul are un chip, un nume, un CNP, o pensie. Ca si la Revolutie, totul e o chestiune de grup, de prezervare a unei forme de putere. Exista o lentoare sistemica. Exista o forma de rezistenta la orice incercare de a face lumina atunci cand e vorba de abuzuri", a spus Preda.

Intrebat care este opinia sa referitor la cererea lui Alexandru Visinescu de a fi eliberat din inchisoare pe motive de sanatate, Radu Preda s-a declarat revoltat, insa a spus ca este un lucru bun ca statul ofera o astfel de posibilitate chiar si unui tortionar.

"Nu stiu dosarul, ce boala are, daca spitalul ii ofera ingrijirea potrivita. Dar faptul ca astazi inclusiv un tortionar se poate bucura de toate caile de atac si toate formele de contestatie in sine, e o veste buna. (...) Sigur ca moral sunt revoltat, dar faptul ca statul meu de drept, asa cum este el in constructie, da aceasta posibilitate inclusiv unui Visinescu sa ceara eliberare pe motiv de sanatate, este un indiciu ca nu mai suntem in anii '50", a afirmat Preda.

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a fost prezent la conferinta de lansare a proiectului "Protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in faza de urmarire penala", organizata de Ministerul Public, unde le-a atras atentia procurorilor ca este important ca statul sa repare si faptele rele din trecut, nu doar cele din prezent.

"Sa nu uitam ca, prin durata in timp, prin intinderea geografica si, mai ales, prin numarul de victime, peste 100 de milioane in toata lumea, prin brutalitatea metodelor, prin efectele pe termen lung, comunismul ramane in continuare cel mai sangeros experiment social din istoria scrisa a umanitatii. Este foarte important pentru statul roman de astazi sa constientizeze ca, pe langa lupta anticoruptie, are nevoie si este obligat sa aiba o lupta si pentru restaurarea, fie si partiala, fie si cu intarziere, a unei minime dreptati in raport cu cetatenii pe care statul i-a deposedat de bunuri, le-a rapit tineretea, le-a ruinat sanatatea, le-a deturnat destinul", a mai spus Radu Preda.

Procurorii Parchetului instantei supreme au transmis, marti, ca in dosarul "Crimele comunismului", in care se fac cercetari pentru infractiuni contra umanitatii desfasurate de regimul comunist impotriva participantilor la revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din 15 noiembrie 1987, au fost audiate majoritatea victimelor, fiind facute cercetari si pentru identificarea angajatilor de la militie si securitate care au intocmit actele de urmarire penala pentru manifestanti.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie spunea, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca in dosarul "Crimele comunismului", instrumentat de procurori militari ai Sectiei Parchetelor Militare, se fac cercetari pentru infractiuni contra umanitatii cu privire la actiunile represive si sistematice desfasurate de regimul comunist impotriva participantilor la revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din 15 noiembrie 1987.

Potrivit Parchetului, in acest dosar au fost audiate majoritatea victimelor care au fost cercetate si condamnate in anul 1987 pentru participarea la revolta anticomunista de la Brasov. De asemenea, au fost facute cercetari pentru identificarea lucratorilor de militie si securitate care au intocmit actele de urmarire penala privind pe participantii la revolta anticomunista de la Brasov sau care au dispus masuri de urmarire informativa a acestora pe intreaga perioada in care, in mod nelegal, dupa publicarea Decretului nr. 11/1988 privind amnistierea unor infractiuni si reducerea unor pedepse, s-a mentinut obligatia de a nu parasi domiciliul obligatoriu, stabilit in diverse judete ale tarii.