Guvernul Tudose ar putea amina OUG de modificare a Codului Fiscal care ar produce o revolutie extrem de controversata a fiscalitatii, au declarat pentru Hotnews.ro surse guvernamentale. Aminarea OUG era scenariul de lucru cel mai vehiculat in Guvern duminica seara, dupa protestele mediului de afaceri, sindicatelor si societatii civile, precum si dupa protestele din strada, dar situatia in Guvern si PSD e fluida si pot interveni schimbari, potrivit surselor citate.

Sedinta a guvernului TudoseFoto: gov.ro

UPDATE: Premierul Tudose a anuntat luni dimineata ca urmatoarea sedinta de guvern va fi miercuri, adaugand: "Cred ca nu va intra in sedinta trecerea contributiilor de la angajat la angajator".

Reamintim ca Guvernul urma sa se reuneasca astazi in sedinta extraordinara pentru adoptarea OUG prin care Codul Fiscal se modifica radical: contributiile trec in sarcina angajatului, angajatorii platesc o noua taxa de solidaritate, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.Citeste aicimai mult.

Nu e clar ce se va intimpla cu Legea Salarizarii Unitare in scenariul neadoptarii OUG. Legea trebuie sa intre in vigoare la 1 ianuarie, dara fara trecerea contributiilor la angajat, cresterile de salarii pentru bugetari ar urma sa aiba un impact major asupra bugetului de stat, cu o crestere masiva a anvelopei salariale.

Guvernul a decis vineri amanarea sedintei extraordinarein care ar fi urmat sa fie aprobate masurile fiscal-bugetare care au revoltat mediul de afaceri si sindicatele si care au starnit critici dure din partea presedintelui Klaus Iohannis. Motivul este ca nu a fost obtinut pana acum avizul necesar din partea Consiliului Legislativ.

Presedintele Klaus Iohannis a tinut joi o declaratie publica in care a criticat extrem de dur “bulversarea fiscala” pe care o pregateste Coalitia PSD-ALDE si Guvernul, spund ca este "caraghios" ca aceasta "revolutie fiscala" aduce 3 lei in plus la salariul mediu. "De ce este nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bugetara?", a intrebat presedintele.

CNSLR - Fratia a decis inceperea procedurilor in vederea declansarii grevei generale in economia nationala, unul dintre motive fiind scaderea tuturor salariilor si pierderea de locuri de munca din cauza trecerii platii contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Nici mediul de afaceri nu este de acord cu masurile pe care doreste Guvernul sa le adopte. Marile organizatii de business critica puternic mica revolutie fiscala anuntata recent de guvern, principalele aspecte vizate fiind trecerea contributiilor de la angajator la angajat si impozitul pe cifra de afaceri, acuzand, totodata, lipsa consultarii.