Primii trei pui de urs din rezervatia de la Zarnesti, infiintata in urma cu 12 ani, s-au nascut la inceputul lunii martie si sunt perfect sanatosi, iar doi dintre ei au fost adoptati la distanta de o familie din Anglia, scrie Agerpres.

"Parintii ursuletilor sunt Pamela, o ursoaica in varsta de 15 ani si Pluto, un urs in varsta de trei ani, singurul nesterilizat din sanctuarul de la Zarnesti. Doi dintre ursuleti, Mark si Di, au fost adoptati la distanta de o familie din Anglia, iar pentru al treilea suntem in asteptare. Ursuletii sunt perfect sanatosi, dar deocamdata sunt in carantina. Faptul ca s-au nascut primii ursuleti este un lucru minunat pentru ca majoritatea ursilor din rezervatie au varsta de peste 30 de ani. Cel mai probabil ursuletii vor putea fi vazuti la vara de turistii care vin sa viziteze Rezervatia Libearty", a declarat vicepresedinta Asociatiei pentru protectia animalelor Milioane de Prieteni (AMP) Brasov, Paula Ciotlos.

Potrivit acesteia, odata cu nasterea celor trei pui, numarul ursilor din rezervatia de la Zarnesti a ajuns la 90, dintre care 37 de femele si 50 de masculi. Din monitorizarile facute de specialistii rezervatiei reiese ca este posibil ca, in urmatoarele trei luni, alte doua ursoaice sa nasca.

Unica in Romania, rezervatia de ursi bruni de la Zarnesti se intinde pe o suprafata de 70 de hectare, teren pus la dispozitie de Primaria Zarnesti, fiind cea mai mare rezervatie de acest tip din Europa de Est, deschisa in anul 2005. Ursii care ajung aici sunt salvati din mai multe zone ale tarii, din gradini zoologice sau din adaposturi neadecvate unde erau tinuti de diverse persoane.

In rezervatie au ajuns la inceputul anului trecut si ursuletii Masa si Grisa, adusi cu avionul din Armenia. Animalele au fost salvate de fundatia actritei Brigitte Bardot, care a platit transportul ursilor din Armenia pana la Zarnesti.

Vizitatorii rezervatiei de ursi bruni de la Zarnesti au la dispozitie si un trenulet cu ghid, ce face turul sanctuarului in aproximativ 45 de minute, fiind surprins ritualul de hranire a ursilor, precum si modul de viata al acestora. Trenuletul urca si pe platforma foto de unde poate fi admirata intreaga rezervatie