Mugur Ciuvica a contestat decizia CNATDCU care stabileste ca sefa Directiei Nationale Anticoruptie laura Codruta Kovesi nu a plagiat in teza sa de doctorat, cointestatia ajungand la CNATDCU, a confirmat pentru HotNews.ro vicepresedintele CNATDCU Marius Andruh. Contestatia urmeaza sa fie analizata de o comisia de 3 membri, diferiti de cei care au analizat initial lucrarea, componenta comisiei urmand sa fie aprobata de Consiliul General. Raportul comisiei va fi votat, la final, de Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Codruta KovesiFoto: Agerpres

Intrebat daca a ajuns la CNATDCU contestatia depusa de Mugur Ciuvica in cazul Kovesi, Marius Andruh a confirmat, adaugand ca solicitarea va urma procedura obisnuita, stabilita de regulamentul CNATDCU.

"Ca si la celelalte, se numeste o comisie care sa raspunda contestatiei, o comisie diferita (de cea care a facut analiza initiala - n.red.) care este supusa aprobarii Consiliul General al CNATDCU. Consiliul General trebuie sa fie de acord sau nu cu aceasta comisie, si de indata ce comisia este numita, se porneste la elaborarea raspunsului care din nou este votat in Consiliul General", a explicat Marius Andruh.

Consiliul General al CNATDCU a decis in 8 decembrie ca Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in lucrarea sa "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", propunerea fiind de mentinere a titlului de doctor, Comisia de lucru a identificat nereguli de citare in 4% din teza insa a cosiderat ca retragerea titlului ar fi o sanctiune excesiva, recomandand mentinerea titlului.

Mugur Ciuvica a declarat in aceeasi zi ca intentioneaza sa conteste decizia de neplagiat pronuntata in cazul procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, afirmand ca este vorba de o "rusine".

Grupul de Investigatii Politice (GIP), un ONG condus de Mugur Ciuvica, a sesizat Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, la inceputul lunii octombrie, cerand analiza tezei de doctorat a Laurei Kovesi. ererea a fost admisa si transmisa pe 13 octombrie la Ministerul Educatiei si CNATDCU.

Tema presupusului plagiat al sefei DNA a aparut in spatiul publicat dupa ce, la sfarsitul lunii septembrie, deputatul Sebastian Ghita s-a "autodenuntat" la Parchetul General pentru ca ar fi participat la redactarea "in fals" a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.