Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro va fi coordonat de prim-ministru, in calitate de presedinte, de ministrul Finantelor Publice si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de vicepresedinti, potrivit unei Hotarari adoptate joi de Guvern, se arata intr-un comunicat de presa.

Actul normativ stabileste modul de reprezentare in acest Comitet a institutiilor publice cu rol in procesul de pregatire a aderarii la moneda euro si in derularea reformelor structurale care sa asigure convergenta reala a economiei romanesti, precum si principalele atributii.

Conform Programului de convergenta pentru perioada 2016-2019, adoptat de Executiv in sedinta din 27 aprilie 2016 (detalii aici: http://gov.ro/ro/stiri/memorandum-cu-tema-aprobarea-continutului-programului-de-convergenta-2016-2019), Guvernul Romaniei isi mentine angajamentul de adoptare a monedei euro, data concreta urmand a fi stabilita pe baza unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat pana la urmatoarea editie a programului de convergenta, respectiv aprilie 2017.

Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezinta in continuare o ancora importanta in promovarea reformelor bugetare si structurale necesare cresterii flexibilitatii economiei romanesti.

Pentru adoptarea monedei unice este necesara realizarea unui plan national pentru trecerea la euro care sa stabileasca o serie de actiuni concrete pe mai multe paliere (tehnice, organizatorice, juridice si de comunicare). Elaborarea acestui plan si a calendarului actiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro intra in atributiile Comitetului interministerial.

Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro vor face parte reprezentanti ai principalelor institutii implicate in proces: Cancelaria Prim-ministrului; Ministerul Finantelor Publice; Banca Nationala a Romaniei; Ministerul Economiei; Ministerul Dezvoltarii, Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Energiei; Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice; Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice; Institutul National de Statistica; Comisia Nationala de Prognoza si Consiliul Concurentei.

De asemenea, din Comitet vor face parte, in calitate de invitati, si cate un reprezentant al Presedintiei Romaniei, al Academiei Romane, al Autoritatii de Supraveghere Financiara, al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, al confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national.

Comitetul va organiza si dezbateri cu societatea civila.