Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat, joi, ca, la universitatile cu "toleranta zero la copiat", in cazuri similare cu cel al Codrutei Kovesi, se solicita refacerea tezei si aceasta nu ajunge sa fie sustinuta, informeaza News.ro. Ministrul a spus ca, daca vor fi formulate contestatii la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranta analizate.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

"In referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezinta o copiere dupa surse care nu sunt mentionate in corpul tezei si 1% plagiat, copiere care a fost preluata din surse generale din domeniul jurisprudentei", a adaugat Dumitru.

Ministrul Educatiei a precizat ca propunerea facuta atat de comisia tehnica, cat si de comisia juridica a fost ca "pedeapsa sa fie proportionala cu frauda". "Si au insistat ca la aceasta proportie de 5%, dansii nu pot sa recomande retragerea titlului", a spus Dumitru, subliniind ca acest raport a fost inaintat CNADTCU.

Mircea Dumitru a tinut sa precizeze insa ca, "intr-o astfel de situatie, la universitatile care au toleranta zero de copiat, recomandarea care se face este sa se refaca teza si nesustinerea tezei".

Ministrul a spus insa ca, in cazul discutat de CNADTCU, teza a fost sustinuta, iar titlul acordat.

"Daca vor exista contestatii (fata de decizia CNADTCU - n.r.), ministerul le va lua in considerare si CNADTCU le va discuta", a dat asigurari Mircea Dumitru.

Consiliul General al CNATDCU a stabilit joi ca Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in lucrarea sa "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", aproband, cu 35 de voturi "pentru" si o abtinere, raportul comisiei de lucru. Comisia de lucru a identificat nereguli de citare in 4% din teza, insa a cosiderat ca retragerea titlului ar fi o sanctiune excesiva, recomandand mentinerea titlului.

CNATDCU a votat un raport inaintat de Comisia juridica, acesta rezultand in urma unei evaluari facute de o comisie tehnica, formata din trei profesori de drept - unul de Strasbourg, unul de la Paris si unul de la Universitatea Babes-Bolyai.