Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, in sedinta de marti, elaborarea unei strategii pe termen mediu si lung care va stabili cum se va pozitiona Romania fara de Republica Moldova astfel incat relatia dintre cele doua tari sa devina "mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila", a declarat presedintele Klaus Iohannis. Strategia ar urma sa fie finalizata pana la sfarsitul anului. Potrivit sefului statului, evolutiile din Moldova arata ca partidele pro-europene intampina dificultati, fiind necesara "implicarea noastra in constructia si intarirea institutiilor democratice".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Am constatat in informarea ministrului Afacerilor Externe un lucru care se observa si cu ochiul liber: relatia trebuie sa devina mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila S-a decis sa se lucreze pe o strategie pe termen mediu si lung care va stabili cum ne vom pozitiona in aceasta relatie", a declarat Iohannis

"Evolutia din Moldova a aratat ca partidele pro-europene au dificultati si aceste dificultati s-au vazut foarte bine dupa alegerile parlamentare. E nevoie de o relatie imbunatatita, faptul ca Romania sprijina Moldova cu o finantare importanta - e doar un inceput, noi credem ca e nevoie de o implicare mult mai importanta si e nevoie de implicarea noastra in constructia si intarirea institutiilor democratice", a adaugat seful statului.

Intrebat daca aceasta strategia va cuprinde si viziunea privind o eventuala unire, Iohannis a precizat ca "discutia despre o eventuala unire se va trata in strategia pe care o vom trata in CSAT la sfarsitul anului".

"Solicitarea noastra a fost ca in cel mai scurt timp sa se constituie acest grup de lucru, MAE cu SIE, cu SRI cu administratia prezidentiala si strategia trebuie sa se adreseze tuturor temelor importante. Am atras atentia ca trebuie sa facem o deosebire clara intre abrordari foarte serioase pe care putem sa le avem si abordari poppulist-electoraliste care e posibil sa apara, fiindca vom avea la noi campanie electorala si aproape in acelasi timp in Moldova", a adaugat presedintele.