Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat miercuri, la Craiova, ca imigratia este un subiect sensibil si extrem de politizat in SUA, insa spera ca legislatia din domeniu sa fie modificata dupa alegeri, inclusiv programul Visa Waiver despre care se va discuta si peste doua saptamani, in cadrul dialogului strategic de la Washington, transmite Agerpres.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

"Asa cum stiti, imigratia este un subiect sensibil si extrem de politizat in SUA si nu s-au inregistrat schimbari in ce priveste acest subiect in ultimii doi ani. De asemenea, imigratia este un subiect central al campaniei electorale in acest an, iar cei doi candidati au abordari extrem de diferite in ceea ce priveste acest subiect. Asadar, acum trebuie sa asteptam rezultatul alegerilor, nu doar pe cel al alegerilor prezidentiale din noiembrie, ci si pe cel al alegerilor legislative, deoarece multi membri ai Congresului vor trebui schimbati in acest an. Speram ca dupa aceea se va putea incerca o modificare a legislatiei imigratiei, inclusiv a programului Visa Waiver", a spus Klemm, la Craiova, raspunzand unei intrebari privind programul Visa Waiver despre care a afirmat ca este un subiect foarte important si o prioritate pentru ambasadorul Romaniei in Statele Unite, George Maior.

Ambasadorul american a explicat ca programul este stabilit prin legislatia americana, iar in cazul SUA este vorba despre cinci cerinte legale pe care o tara trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in program, iar Romania a indeplinit patru din cele cinci cerinte necesare.

"In cazul Romaniei, acestea au legatura cu schimburile de informatii si regimul pasapoartelor, insa Romania a indeplinit patru dintre cerinte. Toate aceste criterii sunt stricte, insa cel mai strict dintre ele este cel referitor la rata refuzurilor. Conform legislatiei, rata refuzurilor trebuie sa fie mai mica de 3%. In cazul Romaniei, in prezent rata refuzurilor este de la 10%, ea a inregistrat o scadere, insa, din pacate, este inca mare. Cu sprijinul presedintelui Obama si al meu personal, membri ai Congresului au propus o initiativa legislativa menita sa creasca acest prag al ratei refuzurilor. Daca s-ar reusi aceasta initiativa, rata refuzurilor ar creste si ar fi o situatie buna pentru Romania, dar si pentru Polonia, care nu este nici ea membra a programului Visa Waiver. Ar putea fi inclusa si Bulgaria. Din nefericire, aceasta propunere legislativa nu a inregistrat progrese in Congres", mai afirmat ambasadorul Klemm.

Ambasadorul SUA a subliniat ca, in prezent, noua din zece romani obtin viza pentru SUA si reusesc sa calatoreasca in SUA. "Incercam sa facem procesul de solicitare a vizei cat mai simplu si mai transparent si sa le oferim solicitantilor de viza cat mai multe informatii. Ii incurajez pe toti cei interesati sa calatoreasca in SUA sa intre pe website-ul ambasadei SUA, unde vor gasi foarte multe informatii despre procesul de solicitare a vizei, vor gasi inclusiv clipuri video in care se explica acest proces", a precizat Klemm.