​Ministrul Educatiei anunta ca va adauga si alte persoane la lista celor care stabilesc materiile si numarul de ore pe care le vor face elevii de clasele V-XII (parte din noul curriculum scolar gimnazial si liceal). Dupa ce HotNews.ro a semnalat ca pe lista anuntata de Minister nu se afla nicio persoana cu expertiza in curriculumul din strainatate, ministrul Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca aceste "comisii de elaborare si validare a planurilor de invatamant vor fi extinse, cu specialisti (...) cu experiente in alte sisteme de invatamant".

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial marti, 6 octombrie 2015, Ordinul nr. 5114 privind aprobarea componentei grupului de elaborare a planurilor-cadru de invatamant pentru invatamantul secundar si a componentei comisiei de validare a proiectelor de planuri-cadru de invatamant pentru invatamantul secundar.

Este vorba despre lista persoanelor care vor stabili care sunt materiile pe care le vor face elevii de gimnaziu si liceu incepand din septembrie 2017 si care este numarul de ore pe fiecare disciplina in parte.

Intrebat cine a realizat lista membrilor din comisia de elaborare a planurilor-cadru pentru clasele V-XII, Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca “Ciprian Fartusnic, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei, cel care gestioneaza procesul si care o face foarte bine”.

Cu toate acestea, ministrul Educatiei a afirmat pentru HotNews.ro ca aceste “comisii de elaborare si validare a planurilor de invatamant vor fi extinse, cu specialisti cu bogata expertiza in domeniul stiintelor educatiei, cu experiente in alte sisteme de invatamant, care sa genereze cu impartialitate si profesionalism idei de constructie a planurilor-cadru, privite ca fundament al educatiei la nivel preuniversitar”.

Intrebat cine vor fi acele persoane cu expertiza in strainatate, Cimpeanu a raspuns: “insist sa fie academicianul Ioan Aurel Pop [rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca - n.red.] si va trebui sa gasesc acele persoane”. Amintim ca Ioan Aurel Pop, membru CNATDCU, s-a delimitat in 2012 de colegii sai care au constatat oficial in premiera ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat.

Sunt convins ca pot intra si alti oameni cu nivel ridicat de expertiza si doza ridicata de impartialitate in propunerile pe care le vor face. Imi doresc foarte mult acest lucru si cu siguranta voi gasi persoane pe care le voi ruga sa se implice in aceasta activitate, care si-au dovedit experienta in elaborarea curriculumului si a planurilor-cadru in alte tari”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Cimpeanu a precizat ca “dezbaterile au inceput cu stabilirea raportului intre volumul de timp alocat disciplinelor din trunchiul comun [materiile obligatorii - n.red.], volumul de timp alocat disciplinelor incadrate in curriculumul la decizia scolii [materii optionale - n.red.], nu se doreste reinventarea unor lucruri care deja s-au dovedit de succes in alte tari”.

Cand am stabilit care este raportul dintre disciplinele obligatorii si cele din curriculumul la decizia scolii si numarul de ore pe saptamana, putem sa vedem care sunt acele discipline care asigura cele 8 competente-cheie recunoscute la nivelul sistemului de educatie din Romania: aptitudini si competente lingvistice in limba materna, abilitati de comunicare in limba straina, aptitudini si competente matematice, abilitati informatice, civice, aptitudini si competente antreprenoriale, aptitudini si competente de exprimare culturala si abilitatile de a invata sa inveti”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

Componenta grupului de elaborare a planurilor-cadru pentru clasele V-XII (sursa)

1. Eugen Stoica - Inspector general in Ministerul Educatiei, la Directia generala invatamant preuniversitar

Eugen Stoica este inspector general pentru stiinte socio-umane, in Ministerul Educatiei, din anul 2000, este profesor de Filosofie-Istorie la Colegiul National "Iulia Hasdeu" din Bucuresti si vicepresedinte al Comisiei Nationale pentru Stiinte Socio-Umane, potrivit premiileineducatie.ro.

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale lui Eugen Stoica

2. Anca Petrache - Inspector general in Ministerul Educatiei, la Directia generala invatamant preuniversitar

Anca-Denisa Petrache este inspector general pentru Limba si literatura romana, nivel liceal, potrivit Timponline.ro. De asemenea, ea este lector asociat la Universitatea Hyperion, in cadrul Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic, precum si expert formator in cadrul unor proiecte, dupa cum se arata in decaratia sa de avere.

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale Ancai-Denisa Petrache

3. Daniel Grigorescu - Inspector general in Ministerul Educatiei, la Directia generala invatamant preuniversitar

Daniel Grigorescu este inspector general de Matematica. Amintim ca in aprilie anul acesta Daniel Grigorescu declara pentru HotNews.ro ca se discuta despre reintroducerea geometriei clasice la liceu.

Ce a declarat inspectorul, cu privire la noul curriculum scolar:

  • In mod cert, in urmatorii ani urmeaza schimbarea planului cadru si a curriculei, atat la gimnaziu, cat si la liceu. In discutia pe care am avut-o in ultima vreme cu membrii Comisiei Nationale de Matematica, se pune serios problema de a da greutatea cuvenita Geometriei atat in gimnaziu, cat si in clasele de liceu.
  • Da, este in momentul aceste o preocupare de a reveni la Geometria clasica, vom vedea in momentul in care ne vom aseza efectiv la masa, cand vom avea planul-cadru stabilit si atunci vom vedea ce se va intampla cu curricula de clasa a IX-a si a X-a la geometrie.
  • Geometria la liceu nu lipseste, dar in momentul asta in clasa a IX-a si a X-a se pune mai mult accent, sa spunem, pe geometrie vectoriala, mai algebrizata, pe geometrie analitica.
  • Si atunci ne punem serios problema sa dam o pondere mai mare geometriei clasice, pastrand o pondere mai mica pentru aceasta geometrie algebrizata, geometrie analitica, geometrie vectoriala.
  • Eu cred ca in aproximativ cam 2 ani de zile, pentru ca de-abia in momentul acesta s-au facut curricumurile la clasa a III-a, a IV-a, probabil urmeaza in curand sa inceapa curricula la clasa a V-a si poate paralel la clasa a IX-a.  

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale lui Daniel Grigorescu

4. Daniela Bogdan - Inspector general in Ministerul Educatiei, la Directia generala invatamant preuniversitar

Daniela Bogdan este inspector general de Chimie, este profesor la Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti, coordoneaza, alaturi de Marius Andruh, olimpiadele de chimie, si este autor de manuale si culegeri de chimie. De asemenea, este cercetator la Universitatea Politehnica din Bucuresti, potrivit declaratiei de avere.

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale Danielei Bogdan

5. Alexandru Szepesi - Director adjunct in Ministerul Educatiei, la Directia pentru invatamant in limbile minoritatilor

Alexandru Szepesi este profesor de Geografie la Colegiul German Goethe din Bucuresti si membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania - filiala Bucuresti, potrivit declaratiei de interese.

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale lui Alexandru Szepesi

6. Magdalena Balica - Director adjunct la Institutul de Stiinte ale Educatiei

Magdalena Balica este director adjunct al Institutului de Stiinte ale Educatiei, institutie conexa Ministerului Educatiei. Este cercetator stiintific principal II, doctor in stiintele educatiei din 2008 la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. A absolvit un master in management si administratie scolara la aceeasi facultate si a facut Colegiul National Pedagogic din Constanta, potrivit ise.ro.

Potrivit declaratiei de avere din 2014, Balica se ocupa de coordonare de proiecte in cadrul Asociatiei Observator pentru Dezvoltarea Invatarii Permanente, este expert in educatie in cadrul altei asociatii, profesor asociat la Universitatea din Bucuresti si la Universitatea de Arte, precum si consultant in educatie al Bancii Mondiale.

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale Magdalenei Balica

7. Laura Capita - cercetator stiintific doctor II la Institutul de Stiinte ale Educatiei

Laura Capita este inca din 1990 cercetator stiintific II in cadrul Laboratorului Curriculum al Institutului de Stiinte ale Educatiei. A absolvit in 1988 Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii din Bucuresti, iar in 2002 a obtinut titlul de doctor in Stiintele Educatiei cu teza Metodologia proiectarii curriculumului, potrivit datelor publicate pe ise.ro. Conform declaratiei de avere din 2014, Laura Capita este cadru didactic la Universitatea din Bucuresti.

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale Laurei Capita

8. Octavian Mandrut - Cercetator stiintific doctor III la Institutul de Stiinte ale Educatiei

Octavian Mandrut este cercetator la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, cercetator la Institutul de Stiinte ale Educatiei, absolvent al Facultatii de Geografie a Universitatii din Bucuresti si autor de manuale si lucrari de Geografie.

9. Angela Popescu - Inspector de specialitate la Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic din subordinea Ministerului Educatiei

Angela Popescu este inspector de specialitate la Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic din subordinea Ministerului Educatiei si evaluator de proiecte in cadrul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si formarii Profesionale, expert pe termen scurt la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Vest Oltenia si evaluator la societatea IPROLAM, potrivit declaratiei de avere din 2014.

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale Angelei Popescu

10. Carmen Raileanu - Inspector de specialitate la Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic

Carmen Raileanu este inspector de specialitate la Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic si expert evaluator la societatea Avensa Consulting, potrivit declaratiei de avere din 2014.

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale lui Carmen Raileanu

11. Marius Avram - Consilier principal la Centrul National de Evaluare si Examinare (centrul se afla in subordinea Ministerului Educatiei si elaboreaza subiectele pentru toate examenele nationale)

Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale lui Marius Avram

Ordinul ministrului prevede ca acest grup de elaborare a planurilor-cadru pentru gimnaziu si liceu "poate propune constituirea unor subgrupuri de lucru in a caror componenta sa fie inclusi, in calitate de colaboratori, diferiti experti/specialisti in domeniul curricular".

Componenta comisiei de validare a proiectelor de planuri-cadru

1. Sorin Mihai Cimpeanu, ministrul Educatiei

2. Liliana Preoteasa, subsecretar de stat * Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca acest ordin de ministru a fost elaborat inainte ca Liliana Preoteasa sa paraseasca pozitia de subsecretar de stat si ca in prezent se lucreaza la modificarea acestui ordin, pentru inlocuirea numelui sau pe lista.

3. Mihaela Tania Irimia - Director general al Directiei generale invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei

4. Monica Cristina Anisie - Director al Directiei generale invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei

5. Adrian Marius Barbulescu - Director al Directiei generale management si retea scolara - Directia reteaua scoala si resurse umane din Ministerul Educatiei

6. Domokos Szocs - Director al Directiei pentru invatamant in limbile minoritatilor din Ministerul Educatiei

7. Ciprian Fartusnic - Director general al Institutului de Stiinte ale Educatiei

8. Angela Tesileanu - Cercetator stiintific III, coordonator al departamentului curriculum din Institutul de Stiinte ale Educatiei

9. Zoica Elena Vladut - Director adjunct al Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic

10. Silviu Cristian Mirescu - Director al Centrului Nationale de Evaluare si Examinare

11. Solomon Marcus - Academician

12. Mircea Dumitru - Membru corespondent al Academiei Romane si Rector al Universitatii din Bucuresti

13. Firuta Tacea - Lector universitar dr. la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii din Bucuresti

14. Catalin Glava - Director al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

15. Carmen Mihaela Cretu - Prorector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi

16. Marin Popescu - Director al Departamentului pentru Relatia cu Mediul Preuniversitar din Universitatea de Vest din Timisoara

17. Cornelia Popa-Stavri - Vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant

18. Marius Ovidiu Nistor - Presedinte al Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret"

Citeste si: