Guvernul a aprobat, miercuri, un Memorandum privind semnarea Acordului de colaborare intre Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM). Acordul cuprinde prevederi care se refera, fara a se limita, la urmatoarele domenii: coordonarea activitatilor legate de repatrierea asistata a cetatenilor romani aflati in situatii vulnerabile, precum si a activitatilor legate de consolidarea capacitatii de raspuns a MAE/Departamentul Consular, schimburile de informatii si documente, cooperarea tehnica etc.

Acordul formalizeaza, de fapt, colaborarea din ultimii ani intre MAE roman si OIM. In contextul mai larg al situatiei internationale, MAE considera ca o asemenea formalizare a legaturilor cu OIM este necesara si va face mai eficiente interventiile pe canale diplomatice pentru asistarea cetatenilor romani aflati in dificultate.

Infiintata in anul 1951, Organizatia Internationala pentru Migratie este principala institutie interguvernamentala specializata in domeniul migratiei, activand in stransa legatura cu parteneri guvernamentali, interguvernamentali si neguvernamentali.

Avand in componenta 157 state membre si alte 10 cu statut de observator, OIM are birouri in peste 100 de tari si isi dedica intreaga activitate pentru promovarea migratiei reglementate in beneficiul tuturor. Acest lucru este realizat prin oferirea de servicii si consultanta atat catre guverne, cat si catre migranti.

OIM activeaza pentru asigurarea reglementarii procesului migrator, promovand cooperarea internationala in privinta problemelor legate de migratie, asistand in cautarea solutiilor practice la problemele migratiei si acordand asistenta umanitara categoriilor defavorizate de migranti, fie ei refugiati, persoane stramutate sau dezradacinate.

Constitutia OIM ofera recunoastere explicita a legaturii dintre migratie si dezvoltarea economica, sociala si culturala, precum si a dreptului persoanelor la libera circulatie.

OIM isi desfasoara activitatea in patru arii de gestionare a migratiei: migratie si dezvoltare, facilitarea migratiei, reglementarea migratiei, migratia fortata.