Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a trimis miercuri Consiliului Superior al Magistraturii o solicitare de a verifica daca declaratiile recente ale unor lideri PNL aduc atingere independentei justitiei. Sesizarea vine dupa ce mai multi lideri PNL au cerut demisia procurorului general Tiberiu Nitu, acuzand ca procurorii de la Parchetul General sunt inregimentati politic si ca Tiberiu Nitu are o relatie tip "protector si protejat" cu premierul Ponta. Acuzatiile PNL sunt reactii la decizia a doi procurori din Parchetul General de a nu incepe urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru neroganizarea alegerilor partiale in judetul Cluj.

Tiberiu NituFoto: Agerpres

Liberalul Mihai Seplecan, presedintele Consiliuilui Judetean Cluj, i-a acuzat marti pe procurorii de la Parchetul General ca sunt inregimentati politic, afirmand ca au comis un abuz atunci cand au decis sa nu inceapa urmarirea penala a premierului Victor Ponta in urma plangerii PNL Cluj pentru neorganizarea alegerilor partiale. Seplecan a cerut demisia procurorului general, TIberiu Nitu.

Iar miercuri, deputatul PNL Radu Zlati a solicitat Consiliului Superor al Magistraturii sa verifice decizia luata de cei doi procurori de la Parchetul General care au decis sa nu inceapa urmarirea penala a lui Victor Ponta pentru neroganizarea alegerilor partiale in judetul Cluj, in urma plangerii depuse liberali. Zlati il acuza pe procurorul general, Tiberiu Nitu, ca are o relatie tip "protector si protejat" cu premierul si cere CSM sa faca, daca este nevoie, "curatenie in propria casa".

Plangerea penala a celor de la PNL a fost depusa pe 28 ianuarie 2015, dupa ce trecuse termenul legal pentru organizarea alegerilor partiale pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, post vacant din octombrie 2014. Termenul legal pentru organizarea alegerilor era de 90 de zile. Procurorul Dragos Cojocariu a decis clasarea cauzei pe 6 aprilie 2015, considerand ca nu s-au intrunit elementele necesare pentru inceperea urmarii penale a premierului Ponta. PNL Cluj a contestat pe 21 mai 2015 Ordonanta de clasare data de procurorul de caz, dar si de data aceasta fara succes.

  • Declaratia ministrului Justitiei

In conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat inca in urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, am considerat ca este de datoria mea, in calitate de membru de drept al C.S.M., sa cer Consiliului sa verifice daca prin declaratiile si atacurile lansate nu a fost incalcata independenta justitiei.

In mod repetat, indiferent despre ce persoana sau partid era vorba, am solicitat oamenilor politici sa se abtina de la a comenta deciziile magistratilor si, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor si judecatorilor.

Consider ca aceasta campanie de presiune la adresa magistratilor este inadmisibila mai ales in conditiile in care se cere in mod public interventia intr-o cauza aflata pe rol, lucru absolut ilegal in orice stat democratic.

Demn de remarcat este ca acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat apartinand acestui partid, ceea ce face ca aceasta presiune asupra justitiei sa se considere si intr-o incalcare a principiul separarii puterilor in stat.

Modul in care lideri ai P.N.L. privesc actul de justitie si independenta magistratilor, facand presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denota nu numai necunoasterea principiilor constitutionale si legale care guverneaza justitia din Romania, dar si o mentalitate periculoasa conform careia actul de justitie trebuie sa se subordoneze intereselor politice ale P.N.L.

Separarea puterilor in stat, independenta justitiei, suprematia legii, sunt principii pe care toti cetatenii Romaniei trebuie sa le respecte, chiar si reprezentantii P.N.L.

In aceste conditii, lansez un nou apel la toti oamenii politici sa se abtina sa comenteze deciziile magistratilor si le reamintesc ca Legea prevede cai si mecanisme pe care o persoana care se considera nemultumita de decizia unui procuror sau judecator le poate urma.