Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) din Cluj-Napoca, care dezvolta platforma Indexul Operelor Plagiate in Romania, anunta ca a inceput campania nationala "Scoala fara plagiat, viitor fara coruptie". ONG-ul sustine ca a notificat Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi "sa reconvoace comisiile de analiza a tezelor de doctorat sustinute de cetatenii Victor Ponta si Lucian Eva".

Reprezentantii asociatiei explica intr-un comunicat remis HotNews.ro ca una dintre actiunile din aceasta campanie este determinarea factorilor responsabili din mediul universitar sa intervina in cazurile in care s-au identificat si semnalat teze de doctorat plagiate.

"Pe data de 8 decembrie 2014 am notificat Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi sa reconvoace comisiile de analiza a tezelor de doctorat sustinute de cetatenii Victor Ponta si Lucian Eva pentru a se pronunta asupra modului in care isi mentin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor stiintifice in conditiile in care pe pagina Indexului Operelor Plagiate in Romania www.plagiate.ro exista dovezi ca tezele mentionate sunt lucrari plagiate", anunta GRAUR.

Asociatia aminteste ca este vorba despre tezele de doctorat "'Curtea Penala Internationala' realizata sub conducerea Prof.univ. Adrian Nastase si sustinuta de cetateanul Victor Ponta in 2003 in cadrul Universitatii din Bucuresti pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 47/04, 54/04. 55/04, 56/04, respectiv 'Tratamentul chirurgical in leziunile degenerative ale coloanei cervicale - Hernia de disc cervicala' realizata sub conducerea Prof.Univ.Dr. IANOVICI Nicolai si sustinuta de cetateanul Lucian Eva in 2010 in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iasi pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 61/06, 99/06, 101/06, 106/06".

"Punctul de vedere al acestor institutii va fi publicat pe pagina noastra in asa fel incat opinia publica sa fie informata asupra modului in care institutiile universitare inteleg sa se apere de incalcarea legii in acordarea titlurilor stiintifice", anunta echipa Indexului Operelor Plagiate in Romania.

  • Amintim ca in ceea ce priveste teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 ca este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
  • Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang.
  • In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat

Amintim si ca, in august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul. Detalii aici

Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.

In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".

In martie 2014, Inalta Curte a confirmat solutia de neincepere a urmaririi penale data de Parchetul General.