Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) expertizarea unei carti publicate de prim-ministrul Victor Ponta si acuzata de plagiat, a confirmat pentru HotNews.ro Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize, Constatari, Economic si Organizare din cadrul ORDA. Informatia a fost publicata initial de Kamikaze care a scris ca solicitarea Parchetului a fost inaintata ORDA pe data de 18 martie 2013. Casmoiu a declarat pentru HotNews.ro: "avem o solicitare, intr-adevar".

"Nu va pot da detalii referitor la aceasta lucrare pentru ca este in curs de expertizare si vrem sa respectam procedura", a afirmat Razvan Casmoiu pentru HotNews.ro. In ceea ce priveste procedura in acest caz, Casmoiu a explicat ca expertii ORDA constata "ceea ce este in lucrare, dupa care organele de cercetare penala, procurorii fac incadrarile". In acest caz, rezultatul expertizei se intoarce la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care pe baza raportului ORDA stabileste incadrarea juridica.

Intrebat care este termenul legal pentru finalizarea unei astfel de expertizari, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA a declarat ca "termenul este acela de care noi avem nevoie" pentru realizarea expertizei, "noi putem solicita prelungirea termenului cat avem nevoie".

Avocatul Robert Bucur, fost director general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), a declarat pentru HotNews.ro ca termenul unei astfel de expertize este de 30 de zile. "Cat am fost eu director general nu se depasea acest termen de 30 zile", a precizat acesta.

Plangere penala impotriva lui Ponta pentru plagiat a fost depusa la Parchet in august 2012

Pe 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au anuntat printr-un comunicat de presa ca au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. "Plangerea a fost inregistrata cu nr. 15488 / 23.08.2012. In urma numeroaselor aspecte semnalate in presa, autorii plangerii penale solicita Parchetului sa procedeze la efectuarea cu celeritate a cercetarilor penale sub aspectul savarsirii infractiunii de plagiat, prevazuta de art. 141 din Legea 8/1996", au anuntat acestia, citati de Mediafax.

Avocatul Florin Plopeanu a declarat pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. "La Parchetul General este un singur dosar sub aspectul infractiunii de plagiat, depus de catre cei trei domni. In cadrul acestui dosar penal s-a formulat o cerere catre ORDA pentru efectuarea unei expertize comparative pentru a se stabili daca lucrarea suspecta de plagiat intr-adevar contine texte din alte lucrari autentice ale altor autori si ORDA va face aceasta expertiza in care va comunica concluziile", a explicat acesta pentru HotNews.ro.

Florin Plopeanu a spus ca sesizarea penala se refera la cartea "Raspunderea in dreptul international umanitar", care "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole. Avocatul a precizat ca saptamanal incearca sa afle prin solicitari la Parchet care este stadiul acestui dosar, insa nu i se comunica nimic. "Vrem sa stim care este stadiul cercetarii. Concluziile le vor trage procurorii la final, dar nu intelegem tacerea procurorilor si refuzul de a comunica niste date publice", a precizat Florin Plopeanu.

  • Precizam ca infractiunea de reproducere se pedepseste conform art. 141 din legea 8/1996, care spune urmatoarele: Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.

Cartea "Raspunderea in dreptul international umanitar" din 2010, semnata de Victor Ponta, acuzata de plagiat in iulie 2012

Amintim ca pe 23 iulie 2012 la Consiliul National de Etica a fost depusa o sesizare de plagiat care avea la baza doua carti semnate de Victor Ponta, altele decat teza acestuia de doctorat. Este vorba despre cartile: "Raspunderea in dreptul international umanitar" din 2010 semnata de D. Coman si V. Ponta si "Curtea penala internationala" din 2004 semnata de Victor Ponta. Aceasta ultima sesizare a fost depusa dupa ce Consiliul National de Etica stabilise, pe 19 iulie, ca Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat, in ciuda deciziei de plagiat date anterior de CNATDCU.

Despre aceste doua carti a scris si revista Nature pe 18 iunie. Teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta "a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004 (Ponta, V. & Coman, D. Curtea Penala Internationala, Lumina Lex, 2004) si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010 despre raspunderea in dreptul international umanitar (Coman, D. & Ponta, V. Raspunderea in Dreptul International Umanitar, Universul Juridic, 2010). O fosta doctoranda a lui Ponta, Daniela Coman, este co-autor al cartii", scrie Nature. Citeste aici pe larg despre aceasta sesizare de plagiat

Potrivit prestigioasei publicatii stiintifice, "parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penala Internationla, Istorie si Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Cretu, V. Drept International Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)".