"Nu va pot da detalii referitor la aceasta lucrare pentru ca este in curs de expertizare si vrem sa respectam procedura", a afirmat Razvan Casmoiu pentru HotNews.ro. In ceea ce priveste procedura in acest caz, Casmoiu a explicat ca expertii ORDA constata "ceea ce este in lucrare, dupa care organele de cercetare penala, procurorii fac incadrarile". In acest caz, rezultatul expertizei se intoarce la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care pe baza raportului ORDA stabileste incadrarea juridica.
Intrebat care este termenul legal pentru finalizarea unei astfel de expertizari, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA a declarat ca "termenul este acela de care noi avem nevoie" pentru realizarea expertizei, "noi putem solicita prelungirea termenului cat avem nevoie".
Avocatul Robert Bucur, fost director general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), a declarat pentru HotNews.ro ca termenul unei astfel de expertize este de 30 de zile. "Cat am fost eu director general nu se depasea acest termen de 30 zile", a precizat acesta.
Plangere penala impotriva lui Ponta pentru plagiat a fost depusa la Parchet in august 2012
Pe 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au anuntat printr-un comunicat de presa ca au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. "Plangerea a fost inregistrata cu nr. 15488 / 23.08.2012. In urma numeroaselor aspecte semnalate in presa, autorii plangerii penale solicita Parchetului sa procedeze la efectuarea cu celeritate a cercetarilor penale sub aspectul savarsirii infractiunii de plagiat, prevazuta de art. 141 din Legea 8/1996", au anuntat acestia, citati de Mediafax.
Avocatul Florin Plopeanu a declarat pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. "La Parchetul General este un singur dosar sub aspectul infractiunii de plagiat, depus de catre cei trei domni. In cadrul acestui dosar penal s-a formulat o cerere catre ORDA pentru efectuarea unei expertize comparative pentru a se stabili daca lucrarea suspecta de plagiat intr-adevar contine texte din alte lucrari autentice ale altor autori si ORDA va face aceasta expertiza in care va comunica concluziile", a explicat acesta pentru HotNews.ro.
Florin Plopeanu a spus ca sesizarea penala se refera la cartea "Raspunderea in dreptul international umanitar", care "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole. Avocatul a precizat ca saptamanal incearca sa afle prin solicitari la Parchet care este stadiul acestui dosar, insa nu i se comunica nimic. "Vrem sa stim care este stadiul cercetarii. Concluziile le vor trage procurorii la final, dar nu intelegem tacerea procurorilor si refuzul de a comunica niste date publice", a precizat Florin Plopeanu.
- Precizam ca infractiunea de reproducere se pedepseste conform art. 141 din legea 8/1996, care spune urmatoarele: Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.
Amintim ca pe 23 iulie 2012 la Consiliul National de Etica a fost depusa o sesizare de plagiat care avea la baza doua carti semnate de Victor Ponta, altele decat teza acestuia de doctorat. Este vorba despre cartile: "Raspunderea in dreptul international umanitar" din 2010 semnata de D. Coman si V. Ponta si "Curtea penala internationala" din 2004 semnata de Victor Ponta. Aceasta ultima sesizare a fost depusa dupa ce Consiliul National de Etica stabilise, pe 19 iulie, ca Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat, in ciuda deciziei de plagiat date anterior de CNATDCU.
Despre aceste doua carti a scris si revista Nature pe 18 iunie. Teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta "a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004 (Ponta, V. & Coman, D. Curtea Penala Internationala, Lumina Lex, 2004) si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010 despre raspunderea in dreptul international umanitar (Coman, D. & Ponta, V. Raspunderea in Dreptul International Umanitar, Universul Juridic, 2010). O fosta doctoranda a lui Ponta, Daniela Coman, este co-autor al cartii", scrie Nature. Citeste aici pe larg despre aceasta sesizare de plagiat
Potrivit prestigioasei publicatii stiintifice, "parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penala Internationla, Istorie si Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Cretu, V. Drept International Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)".
Sunt curios ce fata are persoana de la ORDA care are acest dosar in lucru.
Ati uitat un dom' ministru (actual senator) cum s-a dus el la comsia care tocmai dezbatea cazul si i-a amenintat ca le taie tot, inclusiv curentul, daca nu inceteaza?
Cum alergau curierii intre Guvern si MO ca sa schimbe comisia?
Cacao mai maro decat am vazut in ziua acelea cu greu mai poate fi vazut: trafic de influenta, santaj, abuz in functie, amenintari.
Astept acum cacao la ORDA. Nu au pe unde sa scape. Pot doar sa o amane dar cat sa tina si asta ca doar e cerere oficiala de la procuratura... Indiferent de rezultat declara tot in cacao intra.
Legea nr. 8/1996
Art. 141.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
E normal sa fie asa, altfel, de exemplu, vreo 75% din utilizatorii de acasa ai sistemului de operare Windows, ar trebui sa fie la inchisoare (din oficiu!).
(2) In ciuda a ceea ce scrie in articol infractiunea de "plagiat" NU EXISTA. Aaaa! Ca exista incalcarea drepturilor de autor... aia e altceva. Dar incalcarea drepturilor de autori si plagiatul sunt chestii complet diferite (exista anumite suprapuneri in forma insa conceptual sunt chestiuni diferite; mult prea rafinate pentru a fi intelese de basistul tipic)
(3) Un om trebuie sa fie putin dus sa poata crede ca plangerea penala depusa de cei trei politruci a fost facuta din alt motiv decat pentru a pune presiune asupra unui oponent politic.
Nu e nevoie de plangarea persoanei vatamate.
Chiar credeai ca ar fi dat-o in bara atat de rau cei de la Parchetul de pe langa ICCJ?:))
Asta presupunand ca i-a cumparat cineva cartea.
Denuntatorii sunt cititorii inselati, cei care au cumparat cartea lui Ponta crezand ca vor primi noi informatii si cand colo era totul copiat dintr-o carte pe care deja o cumparasera si citisera.
Observ insa ca ai bunul simt sa nu negi plagiatul, furtul, ci doar te legi de tehnicalitati.
Asta e noua! Auzi la gigel! Cica daca copiezi cartea unui nene cu acceptul lui incalci drepturi de autor! Pai mai gigle, atunci pentru ce mai exista dreptul asta de autor daca acesta nu ii garanteaza autorului drepturile de a face ceea ce vrea el cu lucrarea lui? :))
Habar nu aveti ce e ala drept de autor, ce e ala plagiat. Faceti confuzii grosolane, va dati experti dar sunteti praf... Asemeni idolului Base vorbiti doar ca sa va aflati in treaba.
Va tot plangeti de propaganda Antenelor si ii injurati pe telespectatorii acestora dar sunteti incapabili de a sesiza manipularea la care voi insiva sunteti supusi de ... diverse publicatii online.
http://www.orda.ro/fisiere/2012/decizia%20381.pdf
adica exact in momentul cand s-a aflat si s-a declansat scandalul plagiatului Plagiatorului
Adica Plagiatorul a avut grija sa faca schimbari exact in acea perioada in toate institutiile chemate sa se pronunte asupra plagiatului sau.
Situatia s-a repetat identic cu Lucrarea de Doctorat Plagiata de Plagiator....conducerea CNACDU a fost schimbata de oameni numiti in functii chiar de catre inculpat (respectiv de catre ministrul invatamantului) pentru a obtine
o decizie favorabila plagiatorului in cazul plagiatului lucrarii sale de doctorat....
Lucru care s-a si intamplat...
Si atunci, schimbarile la CNACDU au avut loc chiar in momentul cand acesta se pronunta ....
Mai mult un plagiat evident (vorbim de pagini practic 'xeroxate' sau copiate cu 'copy/paste') a fost declarat in final cum ca n-ar exista.
Asta in ciuda faptului ca Senatul Universitatii Bucuresti , cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior din Romania, a dat verdictul si a spus ca este vorba de un plagiat evident.
Oare asta, nu-i abuz in serviciu, sa numesti in functii direct sau indirect oameni care sa te scoata basma curata? Ma-ntreb....
Daca nu-i abuz in serviciu, atunci ce-i ala abuz in serviciu? Ma-ntreb...
Mirarea mea e chiar mai mare in cazul de astazi caci
:
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
trebuia sa ceara Expertiza unui Organism Independent
nu unui organism al carui Director este numit chiar de catre Inculpat.
Este ca si cum intr-o expertiza financiara, Parchetul ar cere acea expertiza unui Expert (Institutie sau Persoana) numit in functie chiar de catre inculpat
Este ca si cum intr-o expertiza criminalistica, Parchetul ar cere acea expertiza unui Expert (Institutie sau Persoana) numit in functie chiar de catre inculpat
Ca la noi, la nimeni!