O noua sesizare de plagiat impotriva prim-ministrului Victor Ponta a fost depusa in aceasta dimineata la Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro Gabriela Catana, purtator de cuvant al institutiei. Sesizarea se refera la cartile: "Raspunderea in dreptul international umanitar" din 2010 semnata de D. Coman si V. Ponta si la "Curtea penala internationala" din 2004 semnata de Victor Ponta, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Victor PontaFoto: Agerpres

Consiliul National de Etica aflat in subordinea Ministerului Educatiei si care a decis ca Victor Ponta nu a plagiat a primit o noua sesizare referitoare la "serioase suspiciuni de plagiat" in doua lucrari semnate de prim-ministru. Lucrarile trimise spre analiza de aceasta data sunt:

- D. Coman, V. Ponta. "Raspunderea in dreptul international umanitar". Editura Universul Juridic, 2010.

- V. Ponta. "Curtea penala internationala". Editura Lumina Lex, 2004.

Una dintre cartile semnate de Ponta si acuzate acum de plagiat, "Curtea penala internationala" publicata in 2004, se bazeaza pe teza sa de doctorat "Curtea Penala Internationala" cu care a obtinut titlul de doctor in 2003.

HotNews.ro a obtinut textul integral al sesizarii depuse astazi, 23 iulie, la Consiliul National de Etica, potrivit surselor HotNews.ro.

Textul sesizarii depuse la Consiliul National de Etica

"Stimati membri ai CNECSDTI,

Prin prezenta, va supun atentiei urmatoarele doua lucrari, asupra carora planeaza serioase suspiciuni de plagiat:

D. Coman, V. Ponta. "Raspunderea in dreptul international umanitar". Editura Universul Juridic, 2010.

V. Ponta. "Curtea penala internationala". Editura Lumina Lex, 2004.

Aceste lucrari contin texte extrase verbatim (prin copiere directa), fara atribuire, din cel putin urmatoarele surse:

  • Grigore Geamanu. "Dreptul international penal si infractiunile internationale". Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, 1977.
  • Dumitru Diaconu. "Curtea penala internationala - istorie si realitate". Editura All Beck, 1999.
  • Vasile Cretu. "Drept international penal". Editura Tempus, 1996.

In particular, in cazul lucrarii publicate in 2010, este remarcabila prezenta unor pasaje in care se analizeaza cazul fostului dictator chilean Augusto Pinochet, la timpul prezent si chiar la viitor. Este clar ca pasajele sunt preluate din opere scrise elaborate inainte de moartea lui Pinochet in decembrie 2006. Aparitia acestor pasaje intr-o opera publicata in 2010 este o dovada incontestabila nu numai ca acele pasaje constituie un plagiat, ci si ca cei doi autori, doamna Coman si domnul Ponta, au copiat in bloc pasaje fara a le citi, doar pentru a umple paginile si pentru a da lungimea corespunzatoare lucrarii.

Este important de subliniat, de asemenea, ca legislatia in vigoare si in 2004 si in 2010 (datele de publicare ale lucrarilor) contine prevederi clare privind etica si buna conduita in activitatea de cercetare. Legea nr. 206 din 2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, contine, la art. 4 lit. d) urmatoarea definitie a plagiatului:

d) plagiat - insusirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obtinute, prezentandu-le drept creatie personala;

De asemenea, la art. 2 alin. (3) lit. n), textul legii scoate in afara bunei conduite in activitatea de cercetare si

n) publicarea sau finantarea repetata a acelorasi rezultate ca elemente de noutate stiintifica.

Avand in vedere ca o parte din textele plagiate apar in ambele lucrari, acest caz se incadreaza si la aceasta prevedere care este distincta de prevederea privind plagiatul, de la art. 2 alin. (3) lit. e).

Legislatia in vigoare la data publicarii acestor lucrari interzice si sanctioneaza in mod explicit acest tip de conduita incompatibila cu standardele minime de onestitate academica.

In rezumat, prezenta sesizare contine trei elemente distincte:

1. Plagiatul lucrarii din 2004.

2. Plagiatul lucrarii din 2010.

3. Publicarea repetata a acelorasi rezultate ca elemente de noutate stiintifica, pentru lucrarea din 2010."

Revista Nature despre aceste doua texte semnate de Victor Ponta

Despre aceste doua carti sesizate astazi la Consiliul National de Etica a scris si revista Nature pe 18 iunie.

Teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta "a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004 (Ponta, V. & Coman, D. Curtea Penala Internationala, Lumina Lex, 2004) si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010 despre raspunderea in dreptul international umanitar (Coman, D. & Ponta, V. Raspunderea in Dreptul International Umanitar, Universul Juridic, 2010). O fosta doctoranda a lui Ponta, Daniela Coman, este co-autor al cartii", scrie Nature.

Potrivit prestigioasei publicatii stiintifice, "parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penala Internationla, Istorie si Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Cretu, V. Drept International Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)".

Despre cazul Ponta si comisiile care i-au analizat pana acum teza de doctorat

Consiliul National de Etica - organism in subordinea Ministerului Educatiei si a carui componenta a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang - a anuntat joi, 19 iulie, ca Victor Ponta NU a plagiat. O zi mai tarziu, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca Victor Ponta A PLAGIAT si ca "elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini" ale tezei de doctorat.

"Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii", a concluzionat Universitatea din Bucuresti.

Victor Ponta a declarat ca decizia Universitatii din Bucuresti este politica si ca singura decizie pe care o recunoaste este cea a Consiliului National de Etica, ce a spus ca el nu a plagiat. Anterior, prim-ministrul Victor Ponta declarase - imediat dupa anuntul Universitatii din Bucuresti ca va analiza si ea si teza de doctorat: "E foarte bine, pentru ca eu ieri (21 iunie - n.red.) am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisa de Etica. Totul se dorea sa ramana la nivel mediatic. Eu personal am depus ieri la Ministerul Educatiei, conform legii, solicitatea mea de a fi verificata teza acuzata. Ma voi prezenta si la Facultatea de Drept, si la Comisia de Etica si la orice institutie legal abilitata, pentru a-mi sustine punctul de vedere."

"Pe de alta parte, va spun cinstit ceea ce cred. Tot acest scandal a fost declansat de presedintele Basescu din cauza dorintei mele de a participa la Consiliul European", a mai afirmat premierul pe 22 iunie, adaugand "probabil ca dupa 28 (28 iunie, data desfasurarii Consiliului European - n.red.) nu va mai exista aceeasi presiune din partea presedintelui".

Victor Ponta, pe 10 mai: E greu sa-ti anchetezi propriul sef

Amintim ca in cazul Ioan Mang, fostul ministru al Educatiei acuzat de plagiat, Victor Ponta Victor Ponta a cerut Academiei Romane sa verifice acuzatiile de plagiat, si nu Consiliul National de Etica (CNE) din subordinea Ministerului Educatiei. In cazul CNE, "inevitabil va dati seama ca nu poate fi o ancheta considerata o ancheta obiectiva. E greu sa-ti anchetezi propriul sef. De aceea am analizat ideea unei institutii independente, sper sa primesc un raspuns favorabil" (de la Academia Romana - n.red.), a declarat pe 10 mai Victor Ponta.

Cativa membri ai Consiliului National de Etica - nedumeriti de verdictul pe care l-au dat

Decizia Consiliului National de Etica s-a bazat pe un raport realizat de o echipa de trei "experti juristi", unul dintre ei fiind Gheorghita Mateut. Membrii Consiliului National de Etica au fost supusi unei presiuni imense in ultimele saptamani, scrie Mediafax, citandu-l pe profesorul Nicolae Burnete, de la Universitatea Tehnica Cluj.

"Sunt satul pana peste cap de tot. (...) Este nedrept felul in care suntem tratati ca oameni", a declarat Burnete, potrivit sursei citate. Si Horia Iovu, decanul Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si membru al Consiliului National de Etica, a declarat ca, desi si-a asumat verdictul CNE, nu intelege totusi cum o lucrare in care sunt 85 de pagini copiate nu este plagiat. Potrivit acestuia, daca lucrarea de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta era in domeniul ingineriei, "fara indoiala ca era plagiat", scrie Mediafax.

29 iunie - Consiliul National de Atestare a Diplomelor: Victor Ponta a plagiat. Este plagiatul de tip copy-paste

Amintim ca, pe 29 iunie, si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis ca Victor Ponta A PLAGIAT. Consiliul general al CNATDCU este abilitat sa analizeze calitatea tezelor de doctorat si sa propuna ministrului educatiei retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, adica inclusiv pentru plagiat.

"85 de pagini din cele 307 cat cuprinde partea propriu-zisa a tezei de doctorat, fara anexe, reprezinta copieri fara indicarea sursei", a anuntat in cadrul unei conferinte de presa Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU, referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Este "plagiatul de tip Copy-Paste", a precizat acesta. CNATDCU a propus la finalul sedintei din 29 iunie retragerea titlului de doctor prim-ministrului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

Liviu Pop, ministrul Educatiei de la acea vreme, a dat insa un ordin prin care a reorganizat intregul CNATDCU. Ordinul a fost dat cu o seara inainte de sedinta Consiliului si a fost publicat in Monitorul Oficial chiar a doua zi, in timp ce membrii CNATDCU se aflau in sedinta in care discutau teza de doctorat a lui Victor Ponta - acuzat de plagiat.

Citeste si: