Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat marti ca Parchetul instantei supreme verifica legalitatea solutiilor date in dosarele lui Bercea Mondial, separat de cercetarile Inspectiei Judiciare a CSM, precizand ca solutiile de neincepere a urmaririi penale pot fi infirmate.

"Inspectia Judiciara a facut anumite verificari, pentru a constata daca au fost incalcate dispozitii legale ce pot atrage raspunderea disciplinara in legatura cu solutionarea acestor cauze, iar noi verificam legalitatea solutiilor. Inspectia nu are competenta de a aprecia legalitatea solutiilor, iar noi nu avem competenta a face cercetari disciplinare", a spus Tiberiu Nitu, la finalul sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citat de Mediafax.

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a adaugat ca verificarile institutiei pe care o conduce vizeaza legalitatea solutiilor dispuse in cauzele in care a fost cercetat Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, precum si alte persoane care au savarsit presupuse fapte penale alaturi de acesta.

"In urma verificarii solutiilor pot aparea si situatii in care solutiile de netrimitere in judecata pot fi infirmate. Daca in urma acestor verificari si infirmarea unor solutii se constata ca procurorii au dispus aceste solutii cu incalcarea normelor procedurale, astfel incat sa poata exista indicii in legatura cu savarsirea unor abateri disciplinare, vom sesiza Inspectia Judiciara pentru a face aceste verificari sub aspectul savarsirii unor abateri disciplinare. Este posibil ca solutiile dispuse sa fie infirmate ca fiind nelegale, dar cu toate acestea procurorul sa nu fie verificat sau cercetat disciplinar", a explicat procurorul general al Romaniei.

Tiberiu Nitu a adaugat ca aceste verificari au fost incepute la sfarsitul lunii iulie, fiind analizate toate cele 28 de dosare in care s-a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) in cazul lui Bercea Mondial.

"Noi am pornit acest verificari de la afirmatiile care au fost vehiculate in spatiul public in legatura cu savarsirea unor fapte penale de catre Sandu Anghel si rudele sau persoanele din anturajul apropiat. Acestea sunt acele persoane pe care noi cautam sa le identificam, sa vedem daca sunt intr-o legatura anume cu Sandu Anghel si daca au savarsit infractiuni", a mai spus Nitu.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis marti sa solicite procurorului general sa verifice patru dosare in care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul lui Bercea Mondial, "existand posibilitatea sa se fi gresit" prin clasarea cauzelor, sau sa se fi incalcat anumite norme de procedura de catre procurorii care au dispus solutiile respective, a declarat vicepresedintele CSM, George Muscalu.

Potrivit acestuia, intr-unul dintre cele patru dosare, vizand infractiuni de spalarea banilor, procurorul de caz a dispus NUP, motivand ca intr-un alt dosar se dispusese aceeasi solutie si ca exista similitudini, insa cauza privea alte societati si alte conturi.

"Intr-un caz al Parchetului de pe langa Tribunalul Olt, solutia, ca urmare a unei sesizari a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), a fost de neincepere a urmarii penale, motivandu-se faptul ca intr-un alt dosar al Biroului Teritorial Olt al DIICOT se dipusese tot ca urmare a sesizarii ONPCSB aceeasi solutie, motivandu-se deci ca exista identitate de obiect de cauza. Din analiza datelor realizate de inspectie si din ceea ce am analizat si noi (...), era vorba de alte socitati comerciale, de alte conturi, si atunci noi am apreciat ca procurorul nu s-a aplecat indeajuns sa analizeze tranzactiile respective si sa dispuna o solutie legala si temeinica, indiferent care a fost aceea", a declarat Muscalu.

In cazul unui alt dosar, al Biroului Teritorial Olt al DIICOT, procurorii CSM au apreciat ca exista posibilitatea ca neinceperea urmaririi penale dispusa in cauza sa nu fi avut in vedere toate actele de verificare care ar fi trebuit sa fie realizate in cursul urmaririi penale.

Cele patru dosare fac parte dintr-un total de 28 verificate, trei dintre ele avand ca obiect infractiuni economice, respectiv de spalare a banilor, iar celalalt - infractiuni de coruptie. In acest ultim caz este vorba despre modul in care Bercea Mondial a obtinut permisul de conducere, la inceputul anilor '90, in conditiile in care nu stie sa scrie si sa citeasca.

Dosarele vizeaza solutii din 2008, 2010 si 2011 (doua solutii). Unul din dosare este de la Biroul Teritorial Olt al DIICOT, iar celelalte de la Parchetul Tribunalului Olt.

Muscalu a mai spus ca, potrivit raportului Inspectiei Judiciare, pe care Sectia pentru procurori a CSM si l-a insusit in totalitate, in cea mai mare parte procurorii au respectat normele de procedura si termenele de solutionare a cauzelor.

La 9 iulie, judecatorul Horatius Dumbrava a cerut, in plenului Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la faptul ca la parchetele din judetul Olt s-au dat 100 de solutii de neincepre a urmaririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat, in 17 iulie, Inspectia Judiciara cu privire la solutiile date in dosarule in care a fost implicat Bercea Mondial, incepand din 2006.

In 23 iulie, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus efectuarea unui control avand ca obiect identificarea tuturor cauzelor penale in care a fost cercetat Bercea Mondial si a cauzelor conexe acestora, precum si verificarea legalitatii solutiilor dispuse.