Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ii solicita procurorului general al Romaniei sa verifice patru dosare ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, in care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, existand posibilitatea "sa se fi gresit", a declarat marti vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, transmite Agerpres.

"S-a solicitat procurorului general ca, in raport de competentele pe care le are (....), sa verifice cateva cauze (...) unde am apreciat ca exista posibilitatea ca intr-un fel sau altul sa se fi gresit sau intr-un fel sau altul sa se fi incalcat anumite norme de procedura de catre procurorii care au dispus solutiile respective. Este vorba evident de solutii de neincepere a urmarii penale (NUP)", a afirmat procurorul Muscalu.

Astfel, ar putea fi redeschise patru dosare, care vizeaza solutii din 2008, 2010 si 2011. Unul dintre acestea provine de la Biroul Teritorial Olt al DIICOT iar celelalte, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Olt.

Gheorghe Muscalu a aratat ca pentru dosarul de la Biroul Teritorial Olt al DIICOT, constituit in urma unei sesizari a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), solutia data de procuror a fost NUP cu motivatia ca intr-un alt dosar, al Parchetului de pe langa Tribunalul Olt, facut tot la sesizarea ONPCSB, s-a dat tot NUP. Muscalu a explicat ca sunt asemanari intre cauze, dar firmele implicate sunt diferite.

"Din analiza datelor realizate de inspectie si din ceea ce am analizat si noi (...), era vorba de alte societati comerciale, de alte conturi. Si atunci noi am apreciat ca procurorul nu s-a aplecat indeajuns sa analizeze tranzactiile respective si sa dispuna o solutie legala si temeinica, indiferent care a fost aceea. Intr-o alta situatie, intr-un dosar al Biroului Teritorial Olt al DIICOT, am apreciat ca ar fi necesar ca procurorul general sa reanalizeze si acea solutie, intrucat exista posibilitatea ca NUP dispusa in cauza de procuror sa nu fi avut in vedere toate actele de verificare care a fi trebuit sa fie realizate in cursul urmaririi penale", a completat vicepresedintele CSM.

O alta cauza referitoare la Bercea Mondial vizeaza infractiunea de coruptie, a mai aratat Muscalu, in legatura cu modul in care a obtinut permisul de conducere in anii '90, in conditiile in care nu stie sa scrie si sa citeasca.

"Este vorba de o fapta foarte veche de la inceputul anilor '90 iar sesizarea a rezultat dintr-o alta constatare, in sensul ca detine permis de conducere, dar nu stie sa scrie sau sa citeasca. Nu stiu care va fi sansa in aceasta cauza", a mai adaugat Muscalu.

Conform vicepresedintelui CSM, raportul Inspectiei Judiciare cu privire la dosarele penale pe numele lui Bercea Mondial scoate in evidenta faptul ca in cea mai mare parte procurorii au respectat normele de procedura si ca aceste cauze au fost solutionate intr-o perioada de pana la un an de la sesizarea lor.

"In total au fost verificate 28 de dosare. (...) Au fost situatii in care, datorita complexitatii cauzelor, dosarele au fost solutionate - de exemplu la DIICOT - ST Craiova, intr-un termen de trei ani -, dar asta ca urmare a masurilor dispuse de procurori, respectiv utilizarea tehnicilor speciale de investigare. Raportul IJ concluzioneaza pe termene de solutionare ca acestea au fost respectate de procurori, ceea ce inseamna ca si conducerile parchetelor si structurilor specializate s-au implicat in solutionarea cu celeritate a cauzelor respective. De asemenea, noi am cerut si verificarea modului in care au fost valorificate informatiile primite de la structurile specializate si va pot spune ca in majoritatea cauzelor au fost valorificate si au fost primite informatii de la structurile specializate", a mentionat reprezentantul CSM.

Gheorghe Muscalu a subliniat ca nu a fost vorba de 100 de dosare, asa cum s-a vehiculat in spatiul public, si ca probabil aceasta cifra viza dosarele in care era implicata toata familia lui Bercea Mondial.

Sectia de procurori si-a insusit cu unanimitate de voturi raportul Inspectiei Judiciare care a vizat "verificarea respectarii normelor de procedura in efectuarea urmaririi penale sau a supravegherii cercetarilor penale in cauzele privindu-l pe Sandu Anghel, inregistrate si solutionate in perioada 2006 - la zi, inclusiv din perspectiva respectarii termenelor rezonabile, precum si efectuarea unei analize a modalitatilor de sesizare in aceste cauze".