Copilul de șase ani din Gorj care a fost trecut ilegal granița, cu documente false, se va întoarce în România luni, a anunțat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), într-un comunicat de presă. Părinții copilului sunt bănuiți că l-au vândut pentru câteva sute de lei.

Copil Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Copilul de șase ani va fi adus în România în cursul zilei de luni, alături de un psiholog și o echipă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, care s-a deplasat la Munchen pentru a prelua minorul și a-l însoți înapoi în țară.

La Munchen a mers și președintele ANPDCA, secretarul de stat Rareș-Petru Achiriloaie, pentru a discuta despre acest caz cu autoritățile germane.

  • „Prioritatea absolută în acest moment este să ne asigurăm că acest copil este bine, că va primi întreg sprijinul și ajutorul din partea specialiștilor noștri pentru a depăși această traumă evidentă prin care a trecut. Avem încrederea că organele de anchetă vor soluționa cât mai curând acest caz, în care faptele par a fi de-a dreptul înfiorătoare și avem încredere că cei care se fac vinovați vor răspunde în justiție.
  • Le mulțumesc colegilor de la DGAPSC Gorj, Ministerul Afacerilor Externe, respectiv Consulatul General al României la Munchen, pentru eficiența cu care am colaborat în acest caz, reușind împreună să ne asigurăm că acest copilaș este în siguranță, cu cooperarea totală a autorităților germane”, a spus Achiriloaie, conform comunicatului de presă.

Cazul copilului de șase ani a intrat în atenția autorităților din România după ce au fost sesizate de către cele din Germania.

„În România, ancheta în acest caz, în care există suspiciuni de trafic de minori, a fost preluată de DIICOT, ca urmare a unei sesizări formulate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Gorj”, se mai arată în comunicatul de presă.

Și frații băiatului, o fetiță de opt ani și un băiețel de doi ani și opt luni, au fost preluați de către autorități și se află în grija unui asistent maternal, mai informează autoritățile.

Tatăl copilului este alcoolic, iar mama sa are probleme psihice, arată ancheta autorităților

Verificările în acest caz au demarat după ce DGASPC Gorj a primit o adresă din partea ANPDCA în luna aprilie a acestui an, conform căreia un copil ar fi fost vândut şi dus în Germania.

„Imediat s-a demarat procedura conform legislaţiei în vigoare, fiind înştiinţate instituţiile abilitate să verifice aspectele sesizate şi să intervină conform competenţelor legale, fiind vorba, în acest caz despre DIICOT. Reprezentanţii DGASPC Gorj s-au deplasat la domiciliul familiei împreună cu reprezentanţii autorităţii locale pentru a evalua situaţia socio-familială. S-a constatat în urma intervenţiei şi a discuţiilor purtate cu reprezentanţii legali că minorul în cauză nu se află la domiciliu. S-a constatat că la domiciliu mai există doi minori, minori ce au fost preluaţi la scurt timp de reprezentanţii DGASPC Gorj împreună cu reprezentanţii Poliţiei, fiindu-le instituită măsura de protecţie specială-plasament în regim de urgenţă la asistenţi maternali profesionişti”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj, Minodora Sucea.

Surse locale au precizat pentru News.ro că primele date din anchetă arată că băieţelul, care a împlinit şase ani în luna martie a acestui an, a fost vândut pe o sumă de câteva sute de lei.

Tatăl copilului este alcoolic, iar mama pare a avea probleme psihice, au constatat autorităţile care s-au deplasat la locuinţa familiei.